Al 277.000 handtekeningen tegen betere bescherming van bedrijfsgeheimen

Screenshot Youtube
Een onlinepetitie tegen een ontwerprichtlijn die bedrijfsgeheimen beter moet beschermen heeft op tien dagen meer dan 270.000 handtekeningen verzameld. De petitie is daarmee een van de succesvolste ooit op het onlineplatform change.org. Ook in België bestaat onrust over die richtlijn. In een artikel op MO.be drukt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), de vrees uit dat onderzoeksjournalistiek, zoals LuxLeaks, onmogelijk zal worden.

"Tekst die vrijheid doodt"
Morgen wordt de richtlijn gestemd in de commissie Juridische Zaken van het Europees parlement. Die richtlijn voorziet in straffen voor wie bedrijfsgeheimen publiceert, ook als het journalisten zijn. De ondertekenaars hebben het over een tekst die de vrijheid doodt.

"Informeren is geen misdrijf"
De petitie is een initiatief van het collectief "Informer n'est pas un délit" en Elise Lucet, die het middagjournaal op France 2 presenteert. Het zijn vooral Fransen en Franstaligen die getekend hebben. In België gaat het onder meer om Anne Demelenne, jarenlang het gezicht van de socialistische vakbond in Wallonië, en Arnaud Zacharie, secretaris-generaal van CNCD-11.11.11.

"Dekmantel"
"Onder de dekmantel van de strijd tegen de industriële spionage bereidt de Europese wetgever een nieuw afschrikmiddel voor tegen de journalistiek", aldus de petitie. "Als een journalist of een bron dat bedrijfsgeheim schendt, kunnen sommen van miljoenen euro's van hen geëist worden. In sommige landen kan het zelfs tot gevangenisstraffen komen."