Al 13 landen schorten gedeeltelijk invoer Belgisch varkensvlees op wegens Afrikaanse varkenspest

ANP
Al dertien landen buiten de Europese Unie hebben -minstens gedeeltelijk- de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vandaag. Reden is de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle, in de provincie Luxemburg.

De restricties variëren naargelang het land, aldus het FAVV. "Sommige slaan niet op het vlees maar op de bijproducten, zoals gelatine, andere slaan dan weer op de export van de levende dieren.

De lijst bestaat uit Zuid-Korea, China, Taïwan, Wit-Rusland, Mexico, de Filipijnen, Japan, Zuid-Afrika, Servië, Singapore, Uruguay, Australië en Maleisië.

De verschillende ministers van Landbouw van ons land benadrukten gisteren dat ze het virus snel willen bestrijden om de impact op de varkenssector, goed voor 15.000 directe jobs, beperkt te houden.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) had vandaag een overleg met vertegenwoordigers van de Vlaamse varkenssector, de betrokken administraties en de jagers. Daar werd benadrukt dat het Agentschap Natuur en Bos, samen met de Hubertusverenigingen, alles doet om de Vlaamse everzwijnpopulatie in te dijken en verspreiding te voorkomen. "Alle zeilen worden bijgezet om de export te vrijwaren en de economische schade te beperken. In een gerichte communicatie aan de ambassades en de Vlaamse diensten voor export wordt benadrukt dat er geen enkel probleem is met Vlaams varkensvlees."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Stahl

  Zeer goed. Importeer nog meer dragers van dat en andere virusen. En laat vooral al die kilos exotisch apevlees door de douane. Goed bezig.

 • Ramon Simon

  Raar dat een duur land als België varkensvlees exporteert naar goedkope landen. Is ook milieuvriendelijk natuurlijk. Wij zouden niet met een verbrandingsmotor mogen rijden maar varkens naar de andere kant van de planeet sturen is geen probleem. Kunnen die landen zelf geen varkens kweken? Dat gaat en brengt jobs op en het vlees is goedkoper.

 • Ronald Boudewijns

  advocaten worden nu al niet meer toegelaten in Amerika.....

 • roland peeters

  En hoeveel van de "vrienden"in Europa hebben de inporteren al bevrozen