Akkoord rond euthanasie voor kinderen dichtbij

Open Vld kondigt nieuwe initiatieven aan om de euthanasiewet uit te breiden tot kinderen en dementerende bejaarden, eventueel met een wisselmeerderheid.

Premier Yves Leterme (CD&V) zal hen niet stoppen. Het voorbije weekend was er vanuit katholieke hoek nog heel wat kritiek op de euthanasie van schrijver Hugo Claus.

Regeerakkoord
Nadat CD&V'er Etienne Schouppe had laten verstaan dat er een herenakkoord is binnen de regering om niet te ruziën over ethische dossiers, diende Open Vld-fractieleider Bart Tommelein hem meteen van antwoord: "Er staat niets in het regeerakkoord over ethische kwesties. Wij zullen als liberale fractie parlementaire meerderheden zoeken waar nodig". Tommelein denkt daarbij aan de uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen en dementerenden.

Wisselmeerderheid
De woordvoerder van premier Leterme gaf toe dat CD&V er niets kan tegen inbrengen als de liberalen een wisselmeerderheid willen zoeken voor de uitbreiding van euthanasie.

Paul Wille (Open Vld) kondigde al aan dat hij in de Senaat "zeer binnenkort" de voorstellen voor de uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen of dementerenden van onder het stof zal halen. "Ik zal mijn best doen om ook de CD&V-senatoren over de streep te trekken", voegde hij eraan toe. (belga/mvl)