Akkoord over personeelsbezetting controleurs bij De Lijn in Vlaams-Brabant

Bollen
Bij De Lijn in Vlaams-Brabant hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt over de personeelsbezetting van de controleurs. De stakingsaanzegging - voor nu vrijdag 12 juli - is daarmee opgeheven. Dat melden de bonden.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD-TBM, ACV-od en ACLVB bij controle en dispatching van De Lijn Vlaams-Brabant zones oost en west had een stakingsaanzegging ingediend voor 12 juli. Aanleiding was de blijvende onderbezetting van controleurs.

Directie

Op 1 juli vond een eerste vergadering met de directie plaats, maar zonder resultaat. De bonden eisten tegen 10 juli duidelijkheid over hoe de directie het tekort aan controleurs in de regio's Dilbeek, Grimbergen en Brussel structureel wil oplossen.


De tweede vergadering, die plaatsvond in Mechelen, kende wel succes. Het akkoord bevat twee luiken.  Het belangrijkste gaat over de opvulling van het personeelsbestand voor de diensten controle en dispatching. "Nieuwe mensen zullen in dienst treden in november, na een opleiding tot veiligheids- en bewakingsagent bij Selor. Ze kunnen al vroeger beperkt mee het terrein op met een volwaardige controleur", zegt Marcel Conters, gewestelijk secretaris ACOD-TBM Vlaams-Brabant.

"Door het aanleggen van een wervingsreserve voor controleurs en dispatchers kan de proceduretermijn beperkt worden en kan er een snellere invulling volgen”, klinkt het verder. “Er komt ook een nieuwe oproep naar kandidaten binnen De Lijn zelf.”

Bonden

De bonden hebben schriftelijke afspraken over het inzetten van personeel op het terrein afgedwongen. Eenmansploegen bij evenementen zoals muziekfestivals worden niet langer getolereerd. 

Rock Werchter was de rechtstreekse aanleiding van de stakingsaanzegging. Op vrijdag 28 juni was maar 1 controleur voor meer dan 350 voertuigen van De Lijn aanwezig in de regio’s Brussel, Dilbeek en Grimbergen. “Tijdens dergelijke evenementen moet het beschikbare aantal manschappen tijdig verdeeld worden volgens belangrijkheid. Het gewone werkterrein moet ook op die momenten gegarandeerd blijven”, stelt Conters.

Het akkoord behelst voorts een optimalisering van de planningsdiensten van de zones Leuven, Dilbeek en Gent. In Brussel worden op weekdagen dagelijks drie ploegen van minstens twee medewerkers ingezet. In weekends en op feestdagen zijn dat voor de hoofdstad twee ploegen van twee personeelsleden.

Dilbeek

Een verbetering van de werkomstandigheden is vooral belangrijk voor Dilbeek. Daar zijn lokalen te kort en de aanwezige panden zijn slecht uitgerust. Overal is er een gebrek aan communicatieradio’s. De eerste extra exemplaren werden maandag verdeeld. De leidinggevenden van De Lijn zouden vaak niet thuis geven als controleurs mailen met vragen en problemen. “Dat leidt tot wrevel en ergernis”, zegt Conters.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Mestdag

    Ze zouden er beter voor zorgen dat de bussen op tijd komen en rijden .