Ga naar de mobiele website
^ Top

Akkoord over nieuw gerechtsgebouw in Kortrijk

Justitieminister De Clerck bouwt een nieuw gerechtsgebouw in eigen stad.
Justitieminister De Clerck bouwt een nieuw gerechtsgebouw in eigen stad.

Er komt een nieuw gerechtsgebouw op Kortrijk-Weide, achter het nieuwe gerechtsgebouw langs de Westelijke Ring, zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Hij bereikte daarover op een vergadering een akkoord met de Regie der Gebouwen. De nieuwbouw zal ten vroegste in 2013 klaar zijn en moet het oude gerechtsgebouw in de Burgemeester Nolfstraat vervangen.

Al plannen sinds 1997
De plannen om het oude gerechtsgebouw langs de Burgemeester Nolfstraat aan de moderne noden aan te passen, dateerden al uit 1997. Steeds werd gedacht aan een renovatie en/of uitbreiding van het bestaande gebouw, maar een gebrek aan middelen zorgde er telkens voor dat die plannen werden uitgesteld. De arbeidsrechtbank en rechtbank van koophandel verhuisden enkele jaren geleden al naar een nieuwbouw langs de Beheerstraat.

"Nieuwbouw beter"
Het nieuwe gerechtsgebouw zou nu achter die vroegere nieuwbouw neergepoot worden en een bovengrondse oppervlakte van 10.000 vierkante meter en ondergrondse oppervlakte van 3.700 vierkante meter krijgen. "Een studie maakte duidelijk dat een nieuwbouw meer voordelen bood dan een renovatie", legde Stefaan De Clerck uit. "Alle gerechtelijke diensten zouden opnieuw onder één dak een onderkomen krijgen. De kostprijs van 25 miljoen euro is wel iets hoger dan de 18 miljoen euro die voor een renovatie voorzien was, maar het is de intentie om voor de nodige budgetten te zorgen."

In 2013 klaar
Een bouwvergunning voor het nieuwe gerechtsgebouw kan er wel pas komen na de goedkeuring van het ruimtelijk uitvoeringsplan Kortrijk-Weide. Dat wordt in het voorjaar van 2011 verwacht. Het nieuwe gerechtsgebouw zou dan vermoedelijk in 2013 klaar kunnen zijn. (belga/vsv)Meld een bug