Akkoord over kernuitstap

BELGA
Formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering, hebben een akkoord bereikt over de kernuitstap. De wet uit 2003, die voorziet in de sluiting van de centrales Doel I en II en Tihange I in 2015, wordt behouden, maar de uitvoering ervan wordt afhankelijk gemaakt van een 'uitrustingsplan' dat de bevoorradingszekerheid moet garanderen.

De regeringsonderhandelaars behouden dus de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003. Nieuw is dat voor het eerst sinds die datum de federale regering zich ervan zal vergewissen dat het verlies aan capaciteit ook echt wordt opgevangen. Daarvoor zal de nieuwe regering zo snel mogelijk na haar aantreden en ten laatste zes maanden na die datum een plan opstellen.
 
Volgens de ene bron zal de regering tegelijkertijd, volgens de andere nà het opstellen van dat uitrustingsplan samenzitten met alle (potentiële) investeerders in alternatieve energiebronnen. Zij zullen van de regering de garantie krijgen dat in ruil voor hun investering de kerncentrales gesloten worden.
 
Sluitingskalender
Wanneer deze afspraken gemaakt zijn, zal de definitieve sluitingskalender opgesteld worden. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback meent dat zeker de sluiting van Doel I en II in 2015, zoals acht jaar geleden vooropgesteld werd, nog steeds haalbaar is. Maandag gaan de onderhandelaars om 14 uur opnieuw rond de tafel zitten. Op de agenda staat de bespreking van sociaal-economische dossiers. (belga/lpb)