Akkoord erfbelasting: hoogste schijf van 65 procent valt weg en vrijstelling voor eerste 50.000 euro voor langstlevende partner

BELGA
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de erfbelasting. De hoogste schijf van 65 procent valt weg en er komt een vrijstelling voor de eerste 50.000 euro voor de langstlevende partner. De hervorming gaat op 1 september in voege. De drie regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld reageren tevreden.

Eerst en vooral willen de Vlaamse meerderheidspartijen, N-VA, CD&V en Open Vld, de langslevende partner vrijstellen van erfbelasting. Nu kan die de gezinswoning al belastingloos erven, bedoeling is dat uit te breiden naar (on)roerende goederen tot een waarde van maximaal 50.000 euro. Wie jonger is dan 21, krijgt een vrijstelling tot 75.000 euro, een punt waar vooral N-VA voorstander van was.

Andere veranderingen: het hoogste tarief van 65 procent voor erfenissen in de zijlijn (broers, zussen, neven, nichten, andere familieleden of vrienden) verdwijnt. Voor erfenissen tussen 0 en 35.000 euro komt er een lager eenheidstarief van 25 procent, voor bedragen van 35.000 tot 75.000 euro betalen broers en zussen 30 procent, en anderen 45 procent. Nog hogere erfenissen zullen worden belast aan 55 procent.

Erfenissprong

Er wordt tot slot een 'flexibele erfenissprong' ingevoerd. Wie een erfenis krijgt in de rechte lijn (van een partner, ouder, grootouder), kan die erfenis of een deel ervan kosteloos doorgeven aan zijn of haar eigen kinderen. Voor die kosteloze erfenissprong heb je een jaar de tijd. CD&V wilde eigenlijk stiefkleinkinderen gelijkstellen met natuurlijke kleinkinderen, maar kan zich vinden in de nieuwe erfenissprong.

Op die manier kan elke Vlaamse partij zich in de hervorming vinden. N-VA was voorstander van het aanduiden van een 'beste vriend', maar is tevreden met het voornemen de tarieven in de zijlijn te verlagen. "Deze wijzigingen liggen helemaal in lijn met wat de N-VA telkens in het parlement gevraagd heeft. Dat stemt me uiteraard tevreden. De totale kostprijs van dit voorstel is beperkt, maar de sociale rechtvaardigheid hoog", reageert Vlaams parlementslid Jos Lantmeeters.

"CD&V heeft hier heel hard op ingezet", zegt viceminister-president Hilde Crevits. "Onze samenleving veroudert en de middelen komen nu vaak terecht bij wie ze niet meer zo hard nodig heeft."

Voor de verlaging wordt 139 miljoen euro budget uitgetrokken.

Maanden onderhandeld

De regering onderhandelde maanden over een hervorming van de belasting die elk jaar 1,3 miljard euro per jaar opbrengt. Het was bij de start van de vergadering van de regering vanmorgen de bedoeling tot de finish te vergaderen. Viceminister-president en minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) meldde deze namiddag op Twitter dat er een akkoord was gevonden. 

Hij reageert tevreden, "al had ik die schijf van 55 procent liever lager gezien", zegt hij. "Maar we kunnen nu naar de verkiezingen trekken met de verlaging die we hebben doorgevoerd en het vooruitzicht op een verdere verlaging in de toekomst." 

Het idee van N-VA om singles een 'beste vriend' te laten aanduiden die aan een voordelig tarief zou kunnen erven heeft het niet gehaald. "Dat is een budgettaire keuze die we hebben moeten maken", zegt Tommelein (Open Vld). "We verlagen zoals beloofd de erfbelasting. De belastingdruk zal gevoelig dalen. We verlagen de tarieven in de zijlijn. Dat is onder meer belangrijk voor de vele singles zonder kinderen. Door redelijkere tarieven krijgen mensen meer vrijheid om hun erfenis na te laten aan wie ze zelf willen", klinkt het.
282 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine Segers

  Ik vind dat straf! Mensen die geen kinderen hebben en een héél leven lang belastingen betaald hebben, en ook ook nog eens nooit kindergeld hebben gekregen dat die dan na hun dood nog eens de helft van hun eigendom mogen afgeven aan de staat! Dat ze hun geld eens ergens anders gaan zoeken zeg dan uit erfenissen, en laat mensen zonder kinderen aub de keuze om hun nalatenschap te geven aan wie ze zelf willen en zonder belastingen. Het is alsof wij gestraft worden!

 • Emi De graeve

  doorschenken aan en kleinkinderen om er bv een auto mee te kopen of een wereldreis te gaan ? Ik leer mijn kroost eerst goed werken en dan pas zullen ze beseffen dat ge veel moet doen het met kleine beetjes te vergaren.?

 • alain suys

  Als ik erf van een broer betaal ik 55% als ik dat geld op eenspaarrekening zet en enkele jaren later sterf ik komen de heren op dat zelfde geld weer eens 50% halen wat eigenlijk inhoud dat ze alles komen afpakken. Maar ik ga me niet laten bestelen zal op tijd zorgen dat ze niks kunnen komen balen decdieven.

 • Gust Trentels

  Ach mensen als je je einde voelt naderen haal je je rekeningen toch leeg en deel je envelopes uit aan diegene die 't volgens u verdienen. Klaar.

 • Angelo De vie

  Daar is al op belast een heel leven lang, en dan nog eens? Stelen en nog eens stelen. Echte dieven zijn het, mr ja wij Belgen...... alleen kan men niets beginnen, zelfde met de prijzen van water en electriciteit, diegenen die het land rechthouden kunnen met veel moeite nog rondkomen!!