Agressiefste gevangene van het land zet Gentse rechtbank op stelten

Ringo De Witte (centraal) voor de rechtbank.
Wouter Spillebeen Ringo De Witte (centraal) voor de rechtbank.
Ringo De Witte (44), de 'gevaarlijkste gevangene van het land', heeft vandaag de show verzorgd in het Gentse gerechtsgebouw. Hij staat terecht omdat hij een maand geleden cipiers aanviel met een zelfgemaakt wapen.

"Hey, 'hoe es het'?" Met een glimlach zo groot als zijn strafverleden stapte Ringo De Witte deze ochtend de zittingszaal binnen. "Ik zou u een 'pieper' geven, maar dat gaat niet, hè", riep hij naar zijn zus vanop de beklaagdenbank. Rechter Hans De Waele kon niet lachen met de show die De Witte opvoerde. De feiten waarvoor hij terechtstaat, zijn namelijk niet min. Tijdens het avondeten in de Gentse gevangenis viel hij in maart een vrouwelijke cipier aan. Toen er hulp kwam van andere bewakers, begon De Witte met een zelfgemaakt wapen te zwaaien. Twee cipiers raakten gewond. De Witte riskeert een celstraf voor verboden wapenbezit en poging doodslag.

32 veroordelingen

De beruchte man uit Roeselare zit al elf jaar onafgebroken achter de tralies. Niet door te moorden of te stelen, maar omdat hij zich telkens misdraagt in de gevangenis. Hij heeft maar liefst 32 veroordelingen achter zijn naam, dikwijls voor gewelddelicten. In de gevangenis van Hasselt sloeg De Witte de hoofdgeneesheer in het gezicht. Hij timmerde eerder ook Kim De Gelder in elkaar. Het gros van de tijd zit hij in Hoge Beveiliging. Dat is ook nu het geval. Het gevolg? De Witte krijgt celstraf na celstraf, en ziet zijn kansen om ooit vrij te komen slinken.

De rechtbank stelde vanmorgen een gerechtsdeskundige aan, die een verslag moet maken over de mentale toestand van De Witte. Zijn advocaat hoopt op een internering, "want de gevangenis is niet de juiste plaats voor hem."
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  Geef die eens het grootste pak slaag van het land en het is de liefste jongen die je maar kan bedenken.

 • Karel Nyskens

  Wat een vuiligheid. En al die belge maar klagen over buitenlanders. Zie nu zelf het is jullie eige soort en hij de agressiefste van t land.

 • sandra baart

  Doe hem geen zeer hé !!!!! kan alleen in België!!!!

 • Luc Renier

  Advocaat hoopt op internering. Is er iemand die geloofd dat een afdeling voor geinterneerden beter is voorbereid en uitgerust voor dergelijk individu ?

 • Nicole Aerts

  Weet het niet zo maar telkenmale hervallen is toch ook raar misschien wordt hij uitzinnig gepest en is dit het gevolg? Spreek hem niet goed maar er moet toch een duideljjke reden zijn voor dit abnormaal gedrag?