Agressie tegen controleurs loopt uit de hand in Gent

Een routinecontrole op een voertuig van De Lijn in Gent is vanavond ernstig uit de hand gelopen. Het kwam zelfs zover dat de politie pepperspray en honden inzette om de toegestroomde menigte -vooral scholieren- in bedwang te houden. "Twee controleurs zijn het slachtoffer geworden van zeer zware fysieke agressie. Ze moesten het Dienstencentrum aan het Woodrow Wilsonplein binnenvluchten en zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging", zegt woordvoerster Isabel Colbrandt van De Lijn.

Alles is begonnen toen de controleurs een jongere betrapten met een vervallen abonnement. "De jongen en een vriend van hem zijn daarna verbaal agressief geworden tegen de controleurs", zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "Toen het begon te neigen naar fysieke agressie hebben de controleurs de politie verwittigd. Onze agenten moesten de jongeren tegenhouden omdat ze wilden weglopen. Opnieuw werden ze agressief en begonnen ze naar onze mensen te schoppen. Onze agenten moesten het tweetal met dwang tegengehouden."

Vanaf dat moment ging het helemaal mis. "Heel wat omstanders hebben zich tegen de politie gekeerd", aldus Gonzalez. "Onze agenten hebben bijstand gevraagd."

Tien combi's
Maar liefst tien combi's kwamen ter plaatse, maar dat kon de toegesnelde massa niet kalmeren. "Twee agenten die ingesloten raakten, hebben pepperspray gebruikt om zichzelf te bevrijden", zegt Gonzalez. Aan de ingang van het Dienstencentrum werden politiehonden ingezet om de jonge menigte op een afstand te houden.

De twee betrapte scholieren -16 en 17 jaar oud- worden momenteel vastgehouden in het Gentse hoofdcommissariaat. Het parket bekijkt wat er verder met de zaak moet gebeuren.