Agentschap Zorg en Gezondheid: "Kans is zeer groot dat er de komende dagen nog mensen ziek worden”

Beeld ter illustratie, onderzoek legionella.
thinkstock Beeld ter illustratie, onderzoek legionella.
De bron van de legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem is meerdere dagen actief geweest en is mogelijk nog altijd actief. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid, nadat gebleken is dat de laatste patiënt pas onlangs ziek geworden is. “De kans is zeer groot dat we de komende dagen nog patiënten bij gaan krijgen”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en gisterenavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas. Het Agentschap Zorg en Gezondheid hield rond 17 uur samen met het gemeentebestuur van Evergem een persconferentie over de legionella-uitbraak. 

“Allereerst willen we ons medeleven uitdrukken aan de familie van de patiënten die overleden zijn en aan de patiënten die nog herstellende zijn. Er is opnieuw een patiënt met legionella opgenomen in het ziekenhuis. De man verblijft in AZ Jan Palfijn in Gent.  We beschouwen deze man als de achttiende patiënt. Hij vertelde dat hij zich dagelijks voor zijn werk door de Gentse kanaalzone begeeft. Dat bevestigt dat de bron in die zone te vinden is. De man is niet ernstig ziek maar is wel opgenomen”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, tijdens de persconferentie. 

Nieuwe patiënten

Volgens de patiënt zijn zijn klachten gestart op 13 mei. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De tweede groep kreeg tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten. “Dat wijst erop dat de bron van de besmetting - die we nog altijd niet kennen - meerdere dagen actief moet geweest zijn. Hoe lang die periode duurde, is niet bekend. Het is ook mogelijk dat de bron nog steeds actief is. De kans dat er de komende dagen nog mensen ziek worden, is zeer groot. We gaan ervan uit dat dit niet de laatste patiënt zal zijn”, benadrukt Moonens.

“We kunnen nog geen duidelijk antwoord geven of de bron nog actief is. De periode waarin je in contact komt met de bacterie en de periode waarin je ook effectief ziek wordt, kan negentien dagen duren. We snappen zeer goed dat met de nieuwe patiënt de onrust wellicht zal aangewakkerd worden, maar het risico op besmetting blijft klein. Vooral mensen die verzwakt zijn, lopen risico”. Moonens roept op om alert te zijn voor symptomen als koorts, een droge hoest, hoofdpijn of algemene griepsymptomen. Dat kan immers wijzen op een legionellabesmetting. Het is belangrijk om dan een arts te raadplegen. 

Onderzoek

“De zone waar we de bron van besmetting zoeken, blijft geconcentreerd in dezelfde Gentse kanaalzone. In onze eerste analyse hadden we op basis van de woonplaats van de eerste patiënten negentien bedrijven opgelijst die volgens ons de grootste kanshebbers waren om de bron van de legionellabesmetting te zijn. We hebben daar stalen genomen. Deze bedrijven hebben daarna een desinfectie van hun installaties gedaan. Er is daar dus een onmiddellijke stopzetting van elke mogelijke bron van besmetting”, gaat Moonens verder.

Ook op andere locaties zal nog verder onderzoek verricht worden. “Vandaag en morgen worden nog eens op negen plekken stalen genomen in de Gentse kanaalzone. De tweede rij van kanshebbers zullen ook meteen na de staalname de desinfectie van hun installaties doen. Het gaat om acht koeltorens en een grotere industriële sproei-installatie. We gaan na of er nog andere koeltorens zijn, die geen aangifte gedaan hebben, die we moeten contacteren. We denken dat we daarmee de grootste kanshebbers aangesproken hebben, maar we kunnen geen garantie geven”, aldus Moonens.

“Bovendien zullen er luchtfoto’s genomen worden om te kijken of er nog koeltorens in de regio zijn”, zo verduidelijkt Moonens. “We gaan ons ook richten op andere installaties, waterzuiveringssystemen bijvoorbeeld. We willen alles op alles zetten om alle mogelijke bronnen zo snel mogelijk stop te zetten. We zullen hen eveneens vragen om een desinfectie van hun systemen door te voeren.”

Burgerlijke partij

De gemeente Evergem en de stad Gent gaan zich burgerlijke partij stellen in het gerechtelijk onderzoek naar de legionellabesmetting. Dat meldt burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem. “Maar we willen benadrukken dat het Agentschap Zorg en Gezondheid uitstekend werkt levert”, zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

 “We voelen ons benadeelde partij. Het zijn onze inwoners die slachtoffer zijn van iets dat nog wordt onderzocht. Daarom gaan we ons in naam van de gemeente burgerlijke partij stellen, zodat de onderzoeksrechter ons op de hoogte kan houden”, zegt burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem. “De onrust is er wel degelijk. De infolijn blijft actief voor iedereen die vragen heeft.” 

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Acke

  Al iemand gedacht aan bedrijfsairco’s ? Dit brengt ook toch Ook verneveling mee ?

 • Johan Van Lerbeirghe

  Men moet eerst stalen nemen alvorens te desinfecteren beste Yolande. Anders vindt men de bron nooit. Men kan niet zo maar alles blind desinfecteren.

 • Eduard Criel

  Waarom werd niet eerder ontsmet. Yolande Criel

 • Kees Vink

  In een reeds verwijderd artikel hier heeft het agentschap voor zorg en gezondheid gemeld dat er een onderzoek naar de bron bezig is maar dat de kans klein is dat deze bron gevonden zal worden. Natuurlijk wordt die bron niet gevonden. De bestuursleden van de bedrijven zijn onze politici met hun 25 mandaten.

 • Wim Baert

  De oorzaak vinden is ook de dader vinden. Dus die heeft er baat bij dat er niets gevonden kan worden. We kennen dit al.