Agentschap Wegen en Verkeer test op drie locaties 3D zebrapaden uit

Minister Weyts hielp vanmorgen zelf bij het aanbrengen van het eerste 3D zebrapad.
Twitter Ben Weyts Minister Weyts hielp vanmorgen zelf bij het aanbrengen van het eerste 3D zebrapad.
Het Agentschap Wegen en Verkeer test op drie locaties in Vlaanderen zebrapaden uit die een 3D-illusie creëren om na te gaan of die aanpak de snelheid van het verkeer afremt en de veiligheid van de overstekende voetgangers verhoogt. Als het resultaat van de analyses positief is zullen er ook op andere plaatsen in Vlaanderen aangelegd worden. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in Beersel bekendgemaakt. 

Een 3D zebrapad zorgt door een aangepaste markering in verschillende kleuren voor een optische driedimensionele illusie voor het aankomend verkeer waardoor het lijkt dat het zebrapad als het ware boven de rijbaan zweeft. Het project wordt uitgetest aan oversteekplaatsen ter hoogte van de Eigenbrakelse Steenweg (N235) in Beersel, de Waterstraat (N730) in Bilzen en de Sint-Bernardsesteenweg (N148) in Antwerpen. Het betreft telkens locaties waar heel wat voetgangers de baan oversteken. 

Weyts hoopt dat deze ingreep de zichtbaarheid van overstekende voetgangers verhoogt en de situatie voor hen verkeersveiliger maakt. Om het effect te analyseren wordt door middel van camerabeelden een voor- en nastudie uitgevoerd. De camera's monitoren hierbij het effectieve oversteekgedrag van voetgangers en het start- en remgedrag van automobilisten. Nu al is het echter duidelijk dat de 3D-zebraden niet in bochten of bij ingewikkelde verkeerssituaties kunnen worden aangelegd vermits de markering duidelijk moet zijn voor de aankomende weggebruikers. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre De Smet

  En na een paar keer vlammen ze er terug over aan soms hoge snelheid

 • Robert DE REU

  Vindt ik persoonlijk gevaarlijk spel spelen, niet alle ogen van een mens reageren gelijk, er zullen er bij zijn die denken hindernis en volop in de remmen gaan staan. Misschien geen slecht idee om politiemensen wat meer verdoken op te stellen in buurt van zeebrapaden om het werkelijke probleem te zien en te beboeten.

 • Valentin Valmont

  Denk dat de voetgangers meer bezig gaan zijn met net op de witte strepen te stappen, dan naar het verkeer te kijken.

 • jos robben

  men kan het duidelijk niet laten de automobilist dagdagelijks te pesten

 • guido vermeyen

  en als je tegen zo'n 3 D zebrapad botst ?