Ga naar de mobiele website
^ Top

Agentes met hoofddoek: korpschefs durven niet

Korpschef Philip Pirard
Borgerhoff Korpschef Philip Pirard
Moslima-agentes die mogen patrouilleren in hoofddoek: burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is pro, maar de korpschefs van zowat alle grote zones in ons land steken hun kop in het zand. Alleen in Limburg durft één politiebaas er zich aan wagen.

Het uniform van de politie ligt vast en is voor iedereen hetzelfde. De wet is de wet. Maar nu de politie van Amsterdam die wet wil aanpassen en hoofddoeken wil toelaten voor agentes, liet ook Bonte in 'Terzake' verstaan dat hij er voorstander van is om politiediensten representatief te maken voor de bevolking. "Als daar een hoofddoek voor nodig is, mij niet gelaten."

Vlaamse korpschefs gaan de problematiek echter vooral uit de weg, zo blijkt uit een rondvraag. "Vandaag heb ik ook niets te zeggen over welke kepie we moeten dragen", zeggen ze in Gent. Of ze zelf voorstander zijn? "Niet aan de orde", klinkt het in Mechelen. Hetzelfde verhaal bij zowat alle Brusselse zones én in Antwerpen, waar nochtans heel wat politiemensen van allochtone afkomst aan de slag zijn.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) ontkent vandaag op Twitter dat er plannen zijn om de hoofddoek toe te laten bij de lokale politie. Dat is opmerkelijk, want eerder zei zijn woordvoerster Gaëlle Verhasselt aan Bruzz: "Het wordt wel degelijk overwogen, maar we wachten op de conclusies van een speciaal opgerichte werkgroep. In onze gezamenlijke politiezone moet dat wel in samenspraak gebeuren met de gemeente Elsene. We kunnen samen kijken wat er mogelijk is."

In een mededeling van zijn kabinet luidt het dat de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene op 10 januari 2008 een verbod heeft uitgevaardigd op tekenen van politieke of religieuze overtuiging bij ambtenaren die een publieke functie uitoefenen. "Alle verklaringen in de media die suggereren dat het verbod niet meer van toepassing is in de zone, zijn verkeerd. Het verbod blijft van kracht."

Philip Pirard, korpschef van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad, is ook niet tegen het idee op zich. "De samenleving is divers. Waarom ons korps dan niet?" Pirard vraagt zich enkel af of een hoofddoek veilig is bij interventies "waar er al eens wordt geduwd en getrokken". "Want het kan niet dat een agente met een hoofddoek haar veiligheid of die van haar collega's in gevaar brengt."

Een interview met Philip Pirard leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro

Meer over130 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Omegalos

  Is een hoofddoek voor politie representatief voor onze maatschappij? Hoe idioot kun je zijn om zo een idee naar buiten te brengen! Weer een opoffering van onze traditionele uniform en vrijheid.

 • Louis Meeus

  De emmer is vol !!!!

 • Jean Paul Peelis

  Zij willen geen kruisbeelden in bv de rechtzalen. Anders zijn de moslims geschockeerd. Wel hoofddoeken bij de politie schockeren mij.

 • Ivan Willems

  Ik ga eerdaags op vakantie. En denk er sterk aan om NOOIT nog terug te leren. Alleen om afscheid te nemen van familie en vrienden. Ik ben het hier kotsbeu.

 • Dave De Vos

  Politiek wil zich weer profileren op de kop van de oorspronkelijk inwoners. Waarvoor men zijn broek allemaal niet afsteek voor een stem en een streepje voor van Europa.

Meld een bug