Agenten steeds vaker voor de rechter

photo_news
Met alléén in Gent al vier agenten die vandaag voor de rechter moeten verschijnen, wordt het weer een wat gênante dag voor de politie. De voorbije weken stonden er in Leuven ook al terecht. In Antwerpen kan zich straks ook al een agent verantwoorden. Méér dan anders? "Ja", klinkt het. "Maar de bevolking dient ook vaker een klacht in."

Ambetante trend in politieland. Waar vroeger hoogst uitzonderlijk eens een agent voor de rechter moest komen, is dat de laatste tijd wekelijkse kost. Dat gaat dan over diefstal, valsheid in geschrifte, slagen en verwondingen, noem maar op. In Gent staan vandaag alleen al viér agenten voor de correctionele rechter. Twee onder hen voor het toedienen van slagen en verwondingen en het opstellen van een vals proces-verbaal. Eentje voor wat buitensporig geweld en bedreigingen. En een laatste omdat hij stiekem dingen opzocht in het rijksregister. Een en ander leidt de aandacht wat af van Leuven, waar onlangs twee inspecteurs tot 8 maanden voorwaardelijk veroordeeld werden voor het slaan van een minderjarige. Een derde, die een arrestant geslagen zou hebben, werd vrijgesproken. En straks moet in Antwerpen een agent voor de rechter komen omdat die het geld van de onmiddellijke inningen in zijn zakken stak.

Het schept allemaal niet zo'n fraai beeld van de politie. Heel nieuwe cijfers over politiemensen voor een rechter zijn er niet, maar het lijkt in stijgende lijn te gaan.

Hoe komt dat? Worden politieagenten corrupter of worden ze meer in de gaten gehouden? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.