Agenten ranselen tiener af in verhoorkamer: 8 maanden cel

Bokser V. deelde na de feiten deze foto op Facebook.
rv Bokser V. deelde na de feiten deze foto op Facebook.
Twee inspecteurs van de Leuvense politie zijn vandaag door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel. Zij maakten zich schuldig aan buitensporig geweld tegen een jongen van 16 jaar. Hij werd in de verhoorkamer tot bloedens toe geslagen.

Op 12 juli 2014 werd de tiener in Leuven meegenomen door een patrouille van de Leuvense politie nadat hij in dronken toestand van zijn fiets gevallen was. Inspecteurs Peter V. (38) uit Leuven en Dennis P. (29) uit Huldenberg volgden de procedure op het politiecommissariaat niet en namen de jongen meteen mee naar het verhoorlokaal. Daar liep het al snel uit de hand.

Volgens de inspecteurs verzette de jongeman zich heftig. Een vrouwelijke collega hield hem in een houdgreep. De agenten beriepen zich op provocatie van de tiener, die zich verbaal agressief en bedreigend zou hebben opgesteld, en op artikel 37 WPA waarbij de politie over een geweldsmonopolie beschikt. "Het gebruik van geweld was het ultimum remedium", verwoordden zij hun optreden.

De camerabeelden tijdens het verhoor toonden echter een heel ander verhaal. Het weerloze slachtoffer kreeg negen vuistslagen, vijf van Peter V. en vier van Dennis P.

Hij lag geboeid met het hoofd op een bureaublad en werd geraakt aan gelaat, kin, ribbenkast en benen. Op de beelden is te zien hoe het bloed tot op de grond sijpelde. De jongen werd met het hoofd tegen de tafel gebeukt, geduwd en bij de keel gegrepen.

Geen wettige verdediging
De rechter achtte de feiten bewezen op basis van camerabeelden, foto's en medische attesten. De inspecteurs werden beiden wegens opzettelijke slagen en verwondingen veroordeeld tot acht maanden cel en 600 euro boete, met uitstel gedurende drie jaar. Hun versie van wettige verdediging, provocatie en handelen op bevel van de hoofdcommissaris werd naar de prullenmand verwezen.

"De bewering dat de verwondingen het gevolg waren van de val met de fiets klopt niet", stelde de rechter in het vonnis. Verzwarende omstandigheden waren ongeschiktheid als gevolg van de slagen, de minderjarigheid van het slachtoffer en artikel 266 van het strafwetboek over misdrijven gepleegd door ambtenaren.

1.500 euro
Er waren vier burgerlijke partijen, verdeeld over het slachtoffer, zijn ouders en vader en moeder nog eens afzonderlijk. De tiener uit Leuven kreeg een schadevergoeding toegewezen van 1.500 euro. Aan zijn ouders moeten de twee agenten samen hetzelfde bedrag betalen.

Agenten slaan jonge bokser (16) bont en blauw op commissariaat