Agenten die dakloze arrestant mishandelden, blijven in cel

Archiefbeeld.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld.
De twee inspecteurs van de dienst SPC, de federale spoorwegpolitie, die aangehouden zijn omdat ze een illegale dakloze zouden mishandeld hebben, blijven in de cel. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. De twee inspecteurs, 22 en 23 jaar oud, geven toe dat ze de man opgepakt hebben en met een dienstvoertuig hebben weggebracht om hem 15 kilometer verder te dumpen maar van slagen of diefstal zou geen sprake zijn. Intussen zit één van hun oversten, hoofdinspecteur Olivier D., ook in de cel.

De 27-jarige illegaal werd in het Noordstation gecontroleerd naar aanleiding van een diefstal, waar hij weliswaar niet bij betrokken was. De man zou meegenomen zijn tot in Asse, waar de agenten hem zouden ontkleed hebben en zijn gsm hebben afgenomen. Het slachtoffer werd er later aangetroffen door de lokale politie van Asse, die het parket op de hoogte bracht.

Op 14 maart werden de twee agenten opgepakt en aangehouden. Ze werden door onderzoeksrechter Isabelle Panou in verdenking gesteld voor onder meer diefstal met geweld, bij nacht in bende, door openbare officieren of ambtenaren, het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen door een politieambtenaar, onmenselijke behandeling door openbare officieren of ambtenaren en valsheid in geschrifte door een ambtenaar.

'Richtlijnen' opgevolgd
De twee inspecteurs gaven de feiten toe maar voerden aan dat ze enkel officieuze richtlijnen van hun oversten binnen de spoorwegpolitie opgevolgd hadden. Op basis van hun verklaringen werd midden april hoofdinspecteur Olivier D. aangehouden. Ook die man zit nog steeds in de cel.