Agenten buiten vervolging gesteld voor geweld bij controle vrouw in nikab

Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem tijdens een persconferentie met Stépanie D.
BELGA Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem tijdens een persconferentie met Stépanie D.
Twee agenten die in mei 2012 betrokken zouden geweest zijn bij een incident naar aanleiding van de identiteitscontrole van een vrouw in nikab, zijn dinsdag door de Brusselse raadkamer buiten vervolging gesteld. De vrouw in nikab, Stéphanie D., had de agenten beschuldigd van slagen en verwondingen maar de raadkamer is van oordeel dat ze niet moeten vervolgd worden. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst en wordt bevestigd door het Brusselse parket. Tegen die beschikking is intussen wel beroep aangetekend en D. zal zich zelf wel voor de rechtbank moeten verantwoorden.

De bewuste identiteitscontrole vond op donderdag 31 mei plaats in Jette. Twee agenten in burger zagen Stéphanie D. zitten aan een tramhalte en vroegen haar identiteitspapieren en om haar hoofddoek af te doen. Toen ze dat weigerde, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg zou Stéphanie D. geprobeerd hebben één van de agenten een kopstoot te geven en in het commissariaat kwam het tot een schermutseling tussen de vrouw en de agenten, waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten. Uiteindelijk werd D.'s hoofddoek verwijderd en werd ze met een lichte hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis.

Stéphanie D. diende daarop klacht in tegen twee agenten. De Brusselse raadkamer heeft hen dinsdag buiten vervolging gesteld maar de vrouw is intussen al in beroep gegaan tegen die beslissing zodat het dossier door de kamer van inbeschuldigingstelling zal beoordeeld moeten worden. Zelf werd D. al in november 2013 door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Wanneer ze zich daar zal moeten verantwoorden voor haar rol in het incident, is nog niet duidelijk.

Betogingen
In de dagen na de identiteitscontrole werden verschillende betogingen op de been gebracht door Sharia4Belgium, waarbij het herhaaldelijk tot confrontaties met de politie kwam. Drie dagen na de controle, op zondag 3 juni, probeerde de politie van de zone Brussel West enkele leden van Sharia4Belgium te controleren in een theesalon in de Ribeaucourtstraat. Het kwam tot een hoogoplopende discussie en een schermutseling waarbij Vilvoordenaar Houssien Elouassaki zich agressief had opgesteld en met een stoel de agenten te lijf ging. Die moesten hun wapenstok en pepperspray gebruiken om hem te overmeesteren waarna hij met een hoofdwonde naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar deed hij racistische uitspraken aan het adres van de Joden en bedreigde en beledigde hij de agenten. De 21-jarige jongeman kreeg daarvoor in juli 2012 een werkstraf van 200 uur die hij evenwel nooit uitvoerde. Hij vertrok korte tijd later immers naar de burgeroorlog in Syrië.

Parijse moslim valt agenten aan
Op 8 juni viel de Parijse moslim Brahim Bahrir dan agenten van de politie Brussel West aan in het metrostation Beekkant in Sint-Jans-Molenbeek. Hij kon er twee neersteken en probeerde ook een derde te verwonden maar werd overmeesterd. De 35-jarige man was naar Brussel afgezakt nadat hij gehoord had over de identiteitscontrole van Stéphanie D. Onmiddellijk na zijn arrestatie verklaarde Bahrir een moedjahedien te zijn, en uit Parijs te zijn gekomen om de 'heilige oorlog' te voeren. Met zijn daad wou hij ook het vertrek eisen van de 'ongelovigen' uit Afghanistan en protesteren tegen het beleid van de Belgische regering tegenover moslims. Uit het onderzoek bleek ook dat hij al sinds 2006 in contact stond met moslimextremiste Malika El Aroud en een adoratie had voor Mohamed Merah, de Franse Algerijn die midden 2012 zeven personen doodschoot in Zuid-Frankrijk. In latere verklaringen toonde hij zich gematigder en betuigde hij zijn spijt tegenover de gewonde agenten maar dat verhinderde niet dat hij in juni 2013 veroordeeld werd tot 17 jaar cel voor drievoudige moordpoging met een terroristisch motief.