Agente tien jaar geleden lafhartig doodgeschoten: "Kitty zit in collectief politiegeheugen"

Johan en Nelly van Nieuwenhuysen leggen bloemen neer aan het herdenkingsmonument voor hun dochter Kitty.
BELGA Johan en Nelly van Nieuwenhuysen leggen bloemen neer aan het herdenkingsmonument voor hun dochter Kitty.
Politie-agente Kitty Van Nieuwenhuysen, die exact tien jaar geleden doodgeschoten werd door gangsters in het Vlaams-Brabantse Lot, zit nu in het "collectieve politiegeheugen". 

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon deze namiddag tijdens de tiende, en eveneens laatste, herdenking bij het monument voor de vermoorde agente. Eerder raakte al bekend dat Kitty's ouders gevraagd hadden dat de herdenking van maandag de laatste zou worden. De verschillende sprekers beklemtoonden er dat geweld tegen politie nooit aanvaardbaar is.

Van Nieuwenhuysen werd in de nacht van 3 op 4 december 2007 doodgeschoten door gangsters die op de vlucht waren na een home-invasion in de buurt. De voorbije jaren werd ter hoogte van het kruispunt van de Beerselsestraat en de Zennestraat in Lot, waar de agente vermoord werd, een herdenkingsplechtigheid gehouden. Op diezelfde plaats staat ook het monument.

Geweld op politie

"Na die moord door deze lafhartige beroepscriminelen zijn we met andere ogen beginnen kijken naar geweld op politie", zei Jambon. "De paradox is echter dat we de voorbije jaren nog meer te maken kregen met geweld tegen agenten. Denk maar aan de recente rellen in Brussel. Elk jaar zien we ongeveer 1.000 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tegen agenten, en dat is waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg." Jambon wees verder op een recente omzendbrief van minister van Justitie Koen Geens, waarin hij de nultolerantie voor geweld tegen politie nog eens in de verf zette.

In het voorjaar van 2011 werden de drie daders door het Brusselse assisenhof elk tot 30 jaar cel veroordeeld. Een van de drie diende een tijd terug een aanvraag in om voorwaardelijk vrij te komen, maar de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank ging daar begin oktober niet op in.

Dat verzoek was voor de ouders een "nieuwe slag in ons gezicht", zei vader Johan Van Nieuwenhuysen vandaag, die het had over een "niet te vatten onbeschaamdheid" van een dader die "geen schuldinzicht" vertoont. 

Kitty Van Nieuwenhuysen was 23 toen ze werd doodgeschoten.
Photo News Kitty Van Nieuwenhuysen was 23 toen ze werd doodgeschoten.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lorenz Hermans

    Geens en Jambon willen nultolerantie voor geweld tegen de politie. Hopen dan dat ze effectief 30 jaar moeten zitten anders zijn het hypocriete uitspraken!

  • Danny Van der Haegen

    Ze zullen in de toekomst nog veel monumenten mogen zetten als ze zo verder doen...

  • raf stevens

    In veel landen, bvb in het VK, worden aanslagen tegen politiemensen veel zwaarder gestraft, dat stamt uit de tijd toen die nog geen vuurwapens droegen. De wapens opnemen tegen politie is steeds onvergeeflijk, bij ons wordt daar niet zwaar aan getild.