Agent veroorzaakt ongeval met 1,77 promille: vrijgesproken met dank aan hoestsiroop

Een Waalse politieman die een verkeersongeval heeft veroorzaakt met 1,77 promille alcohol in zijn bloed, is vrijgesproken.
photo_news Een Waalse politieman die een verkeersongeval heeft veroorzaakt met 1,77 promille alcohol in zijn bloed, is vrijgesproken.
Een Waalse politieman die 1,77 promille alcohol in het bloed had na een ongeval is vrijgesproken. Volgens zijn advocaat dronk de chauffeur na de crash nog van zijn hoestsiroop. “Die beïnvloedde het alcoholgehalte. Daardoor is er twijfel over de juiste waarde bij het ongeluk en moet je mijn cliënt vrijspreken.”

Met 1,77 promille alcohol in zijn bloed riskeerde de politieman uit Henegouwen een boete van 16.000 euro en een rijverbod van vijf jaar. De agent was op 4 mei 2017 op restaurant gegaan in Brussel. Volgens zijn verklaring dronk hij als aperitief een gin en bestelde hij na het eten nog een blonde Ramée en een Carlsberg. Z’n laatste glas dronk hij, zo schatte de politieman, rond 1.30 uur. Een kleine vier uur later belandde hij, op weg naar huis in La Louvière, met zijn Duitse sportwagen van de baan.

“Ik denk dat ik ongeveer 50 kilometer per uur reed tussen twee rondpunten”, liet hij noteren in een proces-verbaal. Volgens de man haalde hij een trage wagen in en vertraagde hij zelf toen hij de rotonde naderde. “Maar tot mijn verbazing zag ik ineens dat die andere chauffeur gelijktijdig met mij het rondpunt opreed. Om een ongeluk te vermijden, heb ik mijn stuur naar links gegooid. Daarbij raakte ik de betonnen boordstenen van het rondpunt.” Door de schade aan zijn sportwagen kon de politieman niet meer verder. De andere chauffeur reed gewoon door.

Rijbewijs kwijt

Vijftig minuten later was de politie ter plaatse. De gecrashte agent legde met 1,77 promille een positieve ademtest af. Hij moest zijn rijbewijs meteen voor twee weken inleveren. Hij werd ook gedagvaard voor de politierechtbank van Bergen. Maar daar gingen zijn advocaten Rosamaria Pavoncelli en Christophe Redko voor de vrijspraak.

“Mijn cliënt gebruikte op doktersvoorschrift een hoestsiroop die de apotheker zelf bereidde”, verduidelijkt Redko. “Op het etiket van de fles staat de samenstelling beschreven. Eén van de ingrediënten is 5 gram alcohol. Mijn cliënt dronk vijf minuten voor aankomst van de politie van zijn siroop. Dat moet zijn alcoholgehalte hebben beïnvloed. Daardoor is de vastgestelde waarde in zijn bloed fout en moet hij dus worden vrijgesproken.”

De politierechter volgde de advocaat. “Omdat de chauffeur kan bewijzen dat hij medicijnen moest nemen die het vastgestelde alcoholgehalte mogelijk hebben beïnvloed, bestaat er twijfel over de juistheid van die waarde. Vrijspraak.”

Het parket gaat in beroep. Eind deze maand bekijkt de strafrechter het dossier opnieuw.

Vanaf 6 jaar

Volgens toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) hebben de advocaat en de politieman zeker niet de hele waarheid verteld. “Wetenschappelijk slaat hun verhaal nergens op. Die man moet veel meer gedronken hebben dan drie glazen alcohol. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur”, zegt Tytgat. “De standaardregel is dat één glas bier of wijn 10 gram alcohol bevat. Bij een gemiddelde volwassene zal dat één uur na inname een piek geven van zo’n 0,2 promille. Als iemand dus 1,77 promille vertoont, mag je zeggen dat hij minstens 8 glazen alcohol heeft gedronken. En dat is dan eigenlijk ad fundum. Dat doen de meesten niet, doorgaans drinken ze gedurende een paar uur, waarbij er ook uitscheiding en afbraak van alcohol is. Het zal dus veel méér zijn dan 8 glazen.”

De invloed van de hoestsiroop - overigens geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar - noemt hij verwaarloosbaar. “Als er 5 gram alcohol in een volledige fles zit, dan spreken we over ochottekes één half glas bier of wijn. Als ik dat als deskundige in mindering moet brengen, zou ik zeggen dat de hoestsiroop 0,1 promille vertegenwoordigt. De meeste mensen nemen per dag ook maar enkele lepels en drinken daar niet een hele fles van. Enkele lepels zijn werkelijk verwaarloosbaar en bezorgen je absoluut geen positieve ademtest.”

De politierechter in Bergen hield er in zijn vonnis rekening mee dat de man op doktersvoorschrift een hoestsiroop nam.
ThinkStock De politierechter in Bergen hield er in zijn vonnis rekening mee dat de man op doktersvoorschrift een hoestsiroop nam.169 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Manten Kalle

  Slimme advocaat, domme rechter die erin trapt.

 • Marc Statham

  Tegen ons vertelde een agent als je gedronken hebt,voor je met je auto vertrekt dat je Listerine moet gebruiken, je mond goed spoelen en er ook een slokje van inslikken, voor als je moet blazen , dus die weten dat blijkbaar goed.

 • Robert DE REU

  @ Dorine Dupon, Beste ik weet niet wat je beroep is, zijn ook mijn zaken niet maar volledig tegengaan op de uitleg die Proffesor Tytgat geeft mij stof tot nadenken, voor mij is het simpel moest het een arme burger zijn geweest zou hij zwaar zijn afgestraft, maar het is een. Politieagent met slimme advocaat.

 • Dorine Dupon

  Wat heeft dat met België te maken ? De rechtsgang had in deze gelijk, bepaalde hoestsiropen kunnen zorgen voor een heuse alcohol-intoxicatie dat ze dat wat duidelijker op de verpakking zetten. Een onschuldige glaasje wijn en een eetlepel van bepaalde hoestsiropen kunnen de effecten van dat glas wijn omzetten naar een fles. Dat is dus een taak van De Block.

 • raf peeters

  Dat is nu eenmaal Belgie ,steeds wordt het onmogelijk mogelijk gemaakt ,je gaat heus geen 1.77 promille hebben van hoestsiroop,maar ja ,de advocaat was vindingrijk en heeft zijn overtreder vrij gekregen mede omdat politieagent was ,om even welke andere burger was nu eraan voor de moeite.