Agent loopt schedelbreuk op bij rellen in Brussel: 71 jongeren opgepakt, vijf winkels beschadigd en tien voertuigen vernield

Mark Baert
Relschoppers hebben zaterdagmiddag vernielingen aangericht in vijf winkels in de Louizalaan in Brussel. Bij de tussenkomst van de politie raakte een agent zwaargewond. Hij liep een schedelbreuk op. Tien wagens werden beschadigd. De rust keerde terug om 18.30 uur. Er werden 16 gerechtelijke en 55 administratieve aanhoudingen uitgevoerd, meldt het Brusselse parket zaterdagavond. Zondagochtend daalde het aantal gerechtelijke aanhoudingen met vijf. "Die personen zijn nu administratief aangehouden", klinkt het. 

Een aanvankelijk onschuldige betoging op het Poelaertplein tegen slavernij in Libië is omstreeks 16 uur uit de hand gelopen. Plots stapten dertig relschoppers in de richting van de Louizalaan, waar ze een Damart-winkel binnendrongen en kleren op de grond gooiden. 

Bij Damart werden de poortjes aan de ingang vernield.
Marc Baert Bij Damart werden de poortjes aan de ingang vernield.

"Een dertigtal jongeren die aanwezig waren bij de manifestatie op het Poelaertplein hebben op een gegeven moment hun gezicht bedekt en zijn dan richting Louiza getrokken om daar beschadigingen aan te brengen aan een aantal winkels", vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Manifestanten betoogden tegen slavernij in Libië.
Mark Baert Manifestanten betoogden tegen slavernij in Libië.

Ze gooiden ook met stenen, maar niemand liep verwondingen op. De relschoppers vernielden ook de alarmsystemen aan de ingang. Hetzelfde verhaal in kledingwinkel Caroline Biss op de Louizalaan. Ook daar gooiden enkele jongeren met stenen. “Gelukkig liep niemand verwondingen op”, aldus één van de medewerksters. “Ze vernielden wel alle kleren die in de etalage hingen.” 

Mark Baert

Bij de rellen liep een politieagent een schedelbreuk op, vernam onze redactie uit goede bron en wordt bevestigd door het parket. De man ligt in het ziekenhuis, maar de ernst van zijn situatie is voorlopig niet gekend. De relschoppers beschadigden ook een wagen van de federale politie. VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez kreeg een tik tegen het achterhoofd toen hij live verslag wou uitbrengen.

Arrestaties

De aanwezige politie op de manifestatie kreeg steun van de federale politie, die het waterkanon inzette en een helikopter liet aanvliegen. 

Volgens politiewoordvoerster Van de Keere is een vijftigtal mensen gearresteerd. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon meldt via Twitter dan weer dat er al sprake is van een honderdtal arrestaties, waarvan 15 gerechtelijke aanhoudingen. "Nultolerantie van kracht tegenover jongeren die eigendommen vernielen", voegt Jambon nog toe in zijn tweet. Nu bevestigt het parket dat er dus 16 gerechtelijke en 55 administratieve aanhoudingen uitgevoerd werden. 

In de nacht van zaterdag op zondag daalde het aantal gerechtelijke aanhoudingen van zestien naar elf, laat het Brusselse parket zondagochtend weten. "Het aantal gerechtelijke aanhoudingen is met vijf gedaald, deze personen zijn nu administratief aangehouden", verklaart parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. Twee van de personen die gerechtelijk aangehouden zijn, werden afgelopen nacht al verhoord. De negen anderen worden op een later tijdstip ondervraagd.

Rellen Brussel.
Mark Baert Rellen Brussel.

Net zoals bij de andere rellen kunnen de opgepakte personen laten gerechtelijk aangehouden worden indien er beelden blijken te zijn waarmee aangetoond kan worden dat deze personen strafbare feiten hebben gepleegd. 

Rellen Brussel.
Mark Baert Rellen Brussel.

Matonge

Ook in de Congolese wijk Matonge in Elsene, naast de Naamsepoort, was sprake van rellen. Daarover tweet MR-gemeenteraadslid Assita Kanko.

Mark Baert

Veiligheidsraad

Minister-president Rudi Vervoort (PS), die laat weten "erg boos en onverzoenlijk" te zijn, zegt dat de rellen dinsdag aan bod zullen komen tijdens de Gewestelijke Veiligheidsraad.

mark baert
Mark Baert
Mark Baert377 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andre wouters

  Hebben onze grootouders daarvoor moeten strijden om zo ons land in de vernieling te laten gaan door de politiekers !

 • Yves Van Rossem

  Volgens mij was het de fout van de agent dat hij per ongeluk geraakt werd en een verwonding opliep. Ik hoop dat deze agent goed verzekerd is want hij zal waarschijnlijk nog veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding aan de onruststokers wegens het verhinderen van hun activiteiten waar deze laatsen recht op hebben.

 • Erik Claessens

  De regering heeft het niet meer in de hand, dat is duidelijk.

 • Annelies Vandenbroeck

  Verbieden van elke soort manifestatie, nultollerantie en avondklok en verbod van samenscholing. Brussel onder curatele en boothcamps voor criminele jongeren. Want dit is niet vijf na twaalf maar half een. Maghrebijnse jongeren en kleurlingen goed in t oog houden, want het zijn altijd dezelfden over blanke jongeren hoor ik niets.

 • Parick De Wint

  Simpel op te lossen zet er gewoon onze zware jongens op en heeft ze groen licht om da jong crapuul aan te pakken. Hun ouders doen opdraaien voor de vernielingen of buiten uit België.