Agent doodgeschoten in Spa: politie zoekt nog extra dader(s) en twee andere inzittenden van taxi

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In Spa is gisterennacht een politieagent doodgeschoten. Een verdachte is opgepakt in de bossen, niet ver van waar de feiten zich afspeelden. Het parket van Luik bevestigt dat het om Ivo T. (36) gaat. De Nederlander zou al gekend zijn bij het gerecht voor slagen en verwondingen. De politie is nog op zoek naar één of meerdere andere daders en wil ook spreken met twee andere mensen die op het ogenblik van de feiten in de taxi zaten.
BELGA

Verdachte Ivo T. (36) was met een groepje Nederlanders op stap in Spa. Omstreeks 2 uur wilden ze een kroeg in de Avenue Reine Astrid binnengaan maar werd hen de toegang geweigerd, zegt parketwoordvoerster Vanessa Clérin. "De Nederlanders kregen het aan de stok met de portiers, waarop de kroegbaas de politie belde.

Bij aankomst van een patrouillewagen, zaten enkele Nederlanders al in een taxi. Toen een van de agenten de inzittenden wilde controleren, werd er vanuit de wagen geschoten. De agent, Amaury D. (38), werd in het hoofd geraakt en bezweek later ter plekke aan zijn verwondingen. Er werd nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar tevergeefs." Het is nog niet duidelijk of de opgepakte verdachte ook de schutter is. 

BELGA

De tweede agent die deel uitmaakte van de patrouille, heeft teruggeschoten. Mogelijk is daarbij de verdachte geraakt. T. zou bij de schietpartij wel in de buik geraakt zijn.

De gewonde Nederlander kon vervolgens opgepakt worden in de bossen. Hij spreekt geen Frans. Het verhoor van Ivo T. heeft nog geen duidelijkheid kunnen brengen over wat er precies is gebeurd in de avenue Reine Astrid. "Zijn verhoor is vanmiddag afgebroken omdat er geen zinnig woord meer uit hem kwam en hij steeds in slaap viel. Vermoedelijk door een combinatie van de lange nacht zonder slaap en alcohol- en/of drugsgebruik. Het verhoor gaat morgen verder", aldus Clérin.

Eén of meerdere daders zouden nog op de vlucht zijn. De bestuurder van het voertuig, in shock, is al verhoord. Hij kon niets vertellen over de identiteit van de schutter. Alles gebeurde immers achter zijn rug.

Getuigen gezocht

Aan boord van de taxi zaten vijf klanten. Drie van hen waren betrokken bij de feiten. Twee andere klanten werden een half uur eerder door diezelfde taxi opgepikt in Francorchamps en zaten op het ogenblik van de schietpartij nog steeds in het voertuig, deelt de federale politie mee op haar website. Zij zijn twee zeer belangrijke getuigen van de moord op de politieagent.

Het gaat om twee mannen van het Europese type tussen 25 en 30 jaar oud, die mogelijk afkomstig zijn uit het buitenland. De speurders vragen het tweetal "met aandrang" om zich te melden bij de politie. Wie meer informatie heeft over de zaak, kan daarnaast contact opnemen met de speurders op het gratis nummer 0800 30 300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

BELGA

Het was een emotionele zondagnamiddag in Spa. Verschillende inwoners legden bloemen neer op de plaats waar Amaury D., een 38-jarige vader van drie kinderen, werd doodgeschoten. Op de plaats van de schietpartij werden nadarhekken geplaatst, zodat mensen er even halt kunnen houden. Inwoners kwamen er bloemen neerleggen. 

BELGA

Koning Filip en Jambon ter plaatse
Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn rond 15.15 uur aangekomen aan het politiecommissariaat van Spa. Ze werden ontvangen door Joseph Houssa -de burgemeester van Spa- en provinciegouverneur Hervé Jamar.

"Het is heel belangrijk om dergelijke steun te ontvangen in zo'n moeilijke momenten. De politie vormt een grote familie", zei Houssa. Hij liet zich niet uit over het onderzoek naar de schietpartij. De federale agenten die instaan voor de veiligheid tijdens de Formule 1-race in Francorchamps brachten hun overleden collega hulde met een minuut stilte. 

BELGA

"Aanval op democratische samenleving"
Na minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon betuigt ook premier Charles Michel zijn medeleven. "Een aanval op een agent in functie is een aanval op onze democratische samenleving", stelt de premier in een persbericht.

De premier vernam de gebeurtenissen naar eigen zeggen "met emotie". "Mijn eerste gedachten gaan uiteraard uit naar de familie en de naasten van de jonge agent. We zullen het volledige licht moeten laten schijnen op de omstandigheden van dit drama."

"Het hele politiekorps is in zijn hart getroffen door deze tragische gebeurtenis. Dit voorval toont aan dat de opdracht van politieagent veel moed en waakzaamheid vergt. Ik wil hulde brengen aan de mannen en vrouwen die, soms met gevaar voor eigen leven, investeren in een taak die zo essentieel is voor onze democratische maatschappij."

BELGA
BELGA202 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ETIENNE BOECKX

  Hoe benoem je iemand die zomaar 3 gelukkige kinderen van hun vader beroofd en van een gelukkige vrouw een treurige weduwe met drie kleine wezen !? Hoe benoem je zo iemand en welke straf geef je die man ? Geef je die nog een 2 de kans om ergens anders nog gelukkige gezinnen in hun ongeluk te storten ?

 • Els Vervoort

  Deze morgen op de radio: de politievakbond eist strengere straffen. Mij goed, iemand met een mes of pistool op zak zou automatisch al voorbedachtheid aan zijn broek hebben. Maar wie gaat dat verdedigen? Socialisten willen hun kiesvee niet voor het hoofd stoten en liberalen willen minder overheid en dus zo weinig mogelijk investeren in gevangenissen, veiligheid en zelfs de SZ afbouwen. Wie dus?

 • Eddy van Dorst

  En geens al aan het nadenken hoe ge hem gaat vrijlaten?Onbekwaam tot op het bot en toch blijft dat maar graaien.

 • Eric Beirens

  Angstwekkend is wel dat toen destijds de jonge politie-inspecteur Kitty VNH door dat stuk crapuul werd neergeschoten het ging om 1 superzwaar delict op politiemensen om de 10 jaar en dat er NU 3 inspecteurs sneuvelen op amper 3 MAANDEN tijd !!! Waar eindigt deze escalatie ???

 • Erwin Vandriessche

  Ja dan komen ze wel hun steun betuigen aan het getroffen Korps en met woorden dat Politie belangrijk is. Maar om ze nadien een trap te geven en ze hun voordelen van de job te ontnemen zijn ze niet verlegen hé! Veel medeleven met de getroffen familie van die agent!