Agent die vrouw doodreed legt schuld deels bij slachtoffer

Illustratiebeeld.
THINKSTOCK Illustratiebeeld.
Voor de politierechtbank in Leuven is vandaag een agent van de federale politie verschenen die met een anoniem voertuig een bejaarde vrouw doodreed op een zebrapad in Diest. De man was verblind door de zon. Zijn advocaat legde de schuld deels bij het slachtoffer zelf, tot woede van de zoon van de vrouw.

Het tragische ongeval gebeurde op 14 november 2012 aan de Eduard Robeynslaan. De 87-jarige José Bergmans uit Diest wandelde naar de markt en werd op een zebrapad gegrepen door de wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. Ze stierf weinig later in het ziekenhuis.

De agent had niet gedronken en reed niet te snel. Hij vertelde aan de politierechter dat hij verblind was door de zon.

Volgens het openbaar ministerie had C. moeten afremmen of stoppen bij het naderen van het zebrapad. De procureur vorderde drie maanden cel met uitstel en een rijverbod van drie maanden. De verdediging legde de schuld gedeeltelijk bij het slachtoffer dat voorzichtiger moest geweest zijn. De advocaat vroeg om opschorting onder voorwaarden.

De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden. De bejaarde vrouw woonde op vijftig meter van de oversteekplaats. Uitspraak op 19 juni.