Agent die verdachte tegen hoofd trapte en sloeg in Molenbeek: “Ik weet niet wat me bezielde”

Politieman na verhoor door parket weer vrijgelaten

RV
De agent (32) van de politiezone Brussel West die een verdachte (19) tot twee keer toe tegen het hoofd trapte en sloeg bij een arrestatie in Molenbeek, is weer vrijgelaten. De man heeft zich inmiddels ook geëxcuseerd bij zijn collega’s. Dat schrijft de krant La Capitale. Beelden van de feiten deden dinsdag de ronde op sociale media. Ook de verdachte reageerde intussen. Hij zou bekend zijn bij de politie voor 63 feiten, waaronder 37 diefstallen, maar bleek niets te maken te hebben met de inbraak waarvoor hij achtervolgd werd. 

Het filmpje – dat gemaakt werd door een bewoner – liet niets aan de verbeelding over. Op de beelden is te zien hoe een agent een man overmeesterd heeft en tegen de grond geduwd houdt in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Daarop komt een tweede agent aan in een terreinwagen. Hij springt uit de auto en trapt de man op de grond tot twee keer toe tegen het hoofd. Daarna slaat hij hem ook nog twee keer, hoewel de andere agent onmiddellijk “kalm” roept.

Non-actief

De feiten gebeurden maandagavond. Dinsdag werd de agent op non-actief gezet en gisterochtend werd hij opgepakt. Deze voormiddag werd hij ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. Dat besliste om de politieman na verhoor weer vrij te laten. “Mijn cliënt zal wel vervolgd worden voor de correctionele rechtbank” zegt zijn advocaat Sven Mary. “Hij geeft zelf ook toe dat zijn daden verwerpelijk en ontoelaatbaar waren. Maar hem nu gaan afschilderen als het zwaarste krapuul dat bij de politie rondloopt, zou niet juist zijn.”

De agent verklaart zelf dat hij gehandeld heeft onder invloed van de stress en de adrenaline die de achtervolging hadden veroorzaakt.

“Alleenstaand feit”

Meester Mary: “Deze man is al 12 jaar in dienst bij de politie en heeft een onberispelijke staat van dienst. Hij werkt al die tijd al bij hetzelfde korps, bij de dienst interventie, in wat toch een zeer moeilijke zone is. Mijn cliënt zal voor de feiten vervolgd worden, maar we zullen proberen aantonen dat dit een alleenstaand feit is en dat dit nooit meer zal voorvallen, als men hem de kans wil geven om zijn job te blijven uitoefenen.” 

Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman zegt dat het onderzoek wordt voortgezet en bevestigt dat de agent naar alle waarschijnlijkheid zal gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. “Op dergelijke feiten staan onder meer gevangenisstraffen tot twee jaar”, aldus Goeman.

(Lees verder onder de foto)

Onderzoek naar politiegeweld in Molenbeek.
RV Onderzoek naar politiegeweld in Molenbeek.

Volgens La Capitale zou de agent zich inmiddels verontschuldigd hebben bij zijn collega’s voor zijn gedrag. “Ik begrijp mijn reactie niet”, klonk het volgens bronnen van de krant. “Ik weet niet wat me bezielde. Het spijt me heel erg voor het beeld dat dit van de politie geeft.”

Het slachtoffer diende intussen een klacht in. Hij wordt officieel niet meer als verdachte gezien in de zaak waarvoor hij achtervolgd werd en kreeg al het bezoek van de politie-inspectie.

“Ik was alleen onderweg, te voet”, getuigt hij in La Capitale. “Er verscheen plots een agent naast me en die zei dat ik niet mocht bewegen. Ik werd bang en ben weggelopen. Een agent zei me vervolgens dat ik moest stoppen en schoot in de lucht toen hij zag dat ik bleef lopen. Door het schot hoorde ik niets meer. Ik bleef rond een geparkeerde wagen draaien en het is daar dat de agent me op de grond kreeg. Daarna heb ik niet meer bewogen en niets meer gezegd. Ik was niet gewapend. Behalve mijn identiteitskaart, mijn abonnement van het openbaar vervoer en 5 euro had ik niets bij me.”

Schoenen

De politie bracht de tiener naar de plaats van de inbraak en daar toonden beelden van de bewakingscamera’s aan dat hij niet op de verdachte leek. Daarop gaven de agenten hem zijn schoenen terug die ze eerder hadden uitgetrokken en brachten ze hem naar het commissariaat in de Marktstraat. Na een paar minuten werd hij er naar eigen zeggen vrijgelaten.

“Niemand vroeg me of ik een klacht wilde indienen”, zegt hij nog. “Ze zeiden gewoon dat ik moest vertrekken. Ik ben dan op eigen middelen naar het ziekenhuis gegaan.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman cohen

  Voor deze daad zijn er geen objectieve excuses. Deze inspecteur mag voor mij met voorrang de dienst verlaten

 • Rudi Swinnen

  Het resultaat van bepampering is dat politieagenten zich moeten belachelijk laten maken door dat soort tuig . 63 criminele feiten gepleegd en vrolijk rond lopen is niet normaal volgens ons . En zo lopen er duizenden in Belgie rond . Politieagent zijn is in Belgie het minst gewaardeerd beroep . En die crimineel gaat nu schadevergoeding vragen , natuurlijk met GROEN als hulp .

 • carlo vanaken

  Hoe je het ook draaid of keer . Die agent gaat zwaar in de fout . Als jullie zo een fout op u werkt maakt sta je ook op straat en dit zou hier ook terecht zijn . Schade vergoeding betalen aan zijn slachtoffer en werk ontslag zou hier de juiste beslissing zijn .

 • wim CLAES

  Men zou die flikken in grootsteden eens een maand of zes naar kleinere zones moeten laten uitwijken, jaar in jaar uit in oorlogszones werken zijn nefast voor de geestelijke gezondheid.hij heeft zich geexcuseerd, wat wil je nog meer? das al meer dan zijn "slachtoffer " gedaan heeft naar de belastingbetaler toe!

 • chris delanghe

  Jambon ging toch met zijn kanaalstofzuiger de boel daar grondig opkuisen. Het ziet ernaar uit dat Jambon zijn stofzuiger veel te licht is voor de grote opkuis van zijn groots aangekondigd "Kanaalplan" ...Dat kleine crapuultje die ze al voor de "753 ste" keer opgepakt hebben is straks een grote crimineel. Of denken ze bij justitie dat kleine criminelen niet groeien en hun streken afleren?