Agalev-politicus Ludo Dierickx overleden

Vlaams politicus en eresenator Ludo Dierickx is vanmorgen op 79-jarige leeftijd overleden. Dat werd door de familie zelf meegedeeld. Dierickx was vooral bekend als parlementslid van de Vlaamse groene partij Agalev, nu Groen!. Van 1981 tot 1988 was hij volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Antwerpen. Daarna was hij nog zeven jaar lang senator.

Hartfalen
Dierickx werd gisteren opgenomen in het Antwerpse Middelheim-ziekenhuis en is er vanmorgen onverwacht overleden. Volgens de dokters is het overlijden toe te schrijven aan een hartfalen.
Dierickx werd op 10 augustus 1929 geboren. Hij volgde les bij de jezuïeten aan Xaveriuscollege in Borgerhout, waar hij onder meer les kreeg van pater en Agalev-stichter Luc Versteylen. Nadien studeerde Dierickx rechten aan de Universiteit Gent en aan het Europacollege in Brugge.

Boeken
Sinds zijn 20ste was Dierickx een aanhanger van de Europese federalistische idee. In Antwerpen richtte hij een Europees Studie- en Informatiecentrum op. Hij schreef ook enkele boeken die mee de basis vormden voor de groene politieke theorievorming in ons land.
Van 1962 tot 1965 was hij verbonden aan het kabinet van de christendemocratische minister van Binnenlandse Zaken Arthur Gilson. Van 1968 tot 1981 leidde hij de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen en was hij lid van het beheerscomité van gezondheidszorgen van het RIZIV.

Overstap naar SP
In 1981 werd Dierickx parlementslid voor Agalev. Tot 1988 zetelde hij in de Kamer, vervolgens tot 1995 in de Senaat. In 1995 keerde Dierickx zijn partij de rug toe en stapte hij over naar de toenmalige SP. Aan de zijde van Freddy Willockx werkte hij in het Europees Parlement. In 2003 keerde Dierickx terug naar Groen!.

Sinds 1998 speelde Dierickx een rol als oprichter en trekker van de belgicistische organisatie B-Plus. Als federalist wilde Dierickx zich daarmee afzetten tegen de nationalistische strekkingen in ons land en tegen de groeiende kloof tussen Vlamingen en Franstaligen.

Protest tegen verjonging
Dierickx bleef tot op het eind politiek actief. In 2007 deed hij nog een gooi naar het voorzitterschap van Groen!. Zijn kandidatuur was vooral bedoeld als een soort protest tegen de radicale verjonging en vernieuwing in de partij. Hij bleef ook contacten onderhouden met de Franstalige groenen van Ecolo. Zo stond Dierickx zelfs als opvolger op de Europese lijst van Ecolo voor de verkiezingen van 7 juni.

Geen huwelijksjubileum meer
Dierickx plande later deze maand een grootschalige viering voor zijn 50-jarig huwelijksjubileum met Eva Maria Lavant. Eva Maria is van Oostenrijkse afkomst en presenteerde destijds op de BRT honderd afleveringen van het lichtklassieke 'Mezza Musica'. Ook de zonen van Dierickx zijn geen onbekenden. Zo regisseerde Arno Dierickx een reeks tv-series en films. De andere zoon van Dierickx, Serge Falck (artiestennaam), vertrok op 19-jarige leeftijd naar het Oostenrijkse Wenen en werd acteur. Onlangs was hij nog te zien als soldaat Klaus in de televisieserie 'De Smaak van De Keyser'. (belga/svm)

UNKNOWN