Afvalbedrijf Net Brussel is “politieke tijdbom”: budget ontspoord, tot 50 miljoen euro te kort

Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.
De Brusselse overheidsdienst die instaat voor afvalophaling en -verwerking, Net Brussel, is er slecht aan toe: het budget is ontspoord, er is geen strategie en er zijn ernstige beheersproblemen aan de top. Dat schrijft Le Soir. De krant wijst naar "de rekruteringsmachine van de Brusselse PS" als oorzaak voor de problemen.

De laatste vijf jaar zijn de problemen nog verder toegenomen. De diensten aan de burger gingen er niet op vooruit, hoewel het budget uit de hand liep, en er werd ook geen structureel beleid rond afval gevoerd, schrijft de Franstalige krant, die zich baseert op verschillende anonieme bronnen. "Het is een ramp", zegt een van die bronnen.

De meeste kritiek wordt gereserveerd voor directeur-generaal Vincent Jumeau, die een PS-etiket heeft, en de bevoegde staatssecretaris, Fadila Laanan (PS). Beiden wijzen naar elkaar voor de verantwoordelijkheid.

Er ontbreekt 20 à 50 miljoen euro om de begroting voor 2019 sluitend te maken. Er zouden onder meer moeilijkheden zijn vanwege regionale subsidies, maar ook de "rekruteringsmachine van de PS" zou mee aan de basis liggen.

Op vijf jaar tijd zijn 492 extra agenten aangeworven, of een verhoging met 20 procent van het aantal personeelsleden en meer dan 20 miljoen euro extra personeelskosten. Een regeringsbron die in de krant geciteerd wordt, bevestigt dat staatssecretaris Laanan heeft aangeworven zonder daarvoor het geld te hebben of het akkoord van de regering.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Ze regeren liever met de maffia dan met het Vlaams belang. PS is altijd een meer dan dubieuze partij geweest die stemmen koopt door het geld uit te delen, meestal in eigen zakken, van wat Vlaanderen naar Brussel en Wallonië jaarlijks overhevelt. Fraude, omkoping, steekpenningen en zelfs moord is hen niet vreemd. Met zo'n partij samen regeren, dat is geen probleem voor VD&V, Open VLD of elke andere partij. Als het maar postjes kan opleveren.

 • Cyriel Francken

  dit land valt in stukjes uiteen - brussel is het voorbeeld van ineenstuiken van alle structuren... oproep aan iedere burger die dagelijks gaat werken voor z'n geld:stop met belastingen te betalen: de overheidsjunkies moeten ontzegd worden van hun favoriete drug

 • jan Meclot

  Met het VB regeren of nog maar praten nooit van hun leven want dat staat haaks op hun waarden ( dewelke ?) nietwaar Rutten en Beke? maar met de PS Geeeeeeeeeeeeen probleem, die hun waarden liggen gelijklopend

 • Rik Vang

  Ze klagen dat het budget voor aanvullen persoonlijke rekeningen niet toereikend is. Massa's personeel aangesteld, maar niet een die werkt!

 • annie dupont

  Rudi De Reys, succes in hongarije waar 8 uren per week extra gewerkt mag worden die pas 3 jaar later uitbetaald worden ...