Afscheidnemende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee

Photo News
67 leden van het federaal parlement werden niet opnieuw verkozen, ook niet als opvolger. Door het systeem van de uittredingsvergoedingen kunnen de afzwaaiende Kamerleden samen maar liefst 14 miljoen euro opstrijken. Dat berekende de PVDA, die pleit voor de afschaffing van het systeem. De vergoedingen kunnen een probleem worden, zegt de partij: de Kamer begrootte voor deze uitgave maar 4 miljoen euro.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

In België kunnen parlementsleden rekenen op een  uittredingsvergoeding. Wanneer ze het parlement verlaten, krijgen ze hun parlementair salaris (9.742 euro bruto per maand) én hun forfaitaire onkostenvergoeding gewoon doorbetaald. En dat voor een periode die kan oplopen tot 48 maanden. “We moeten dit systeem gewoon afschaffen,” zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Afscheidnemende parlementairen kunnen bedragen opstrijken tot 450.000 euro. Dergelijke politieke privileges zijn onaanvaardbaar. Parlementsleden die tot 4 jaar na hun mandaat nog elke maand 6.000 euro netto op hun rekening uitbetaald krijgen, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? De bevolking aanvaardt dat terecht niet meer, ook dát was het signaal dat de kiezer zondag gaf. De bevolking heeft het gehad met wereldvreemde politici die zichzelf riante salarissen toewijzen en tegelijk de bevolking vragen de broeksriem aan te spannen omdat we zogezegd boven onze stand leven.”

De PVDA stelt voor dat parlementsleden in het vervolg gewoon bijdragen aan de sociale zekerheid. Aan het eind van hun mandaat kunnen ze dan een beroep doen op hetzelfde sociale vangnet als andere werknemers, met dezelfde verplichtingen. De partij diende daarvoor begin dit jaar nog een wetsvoorstel in, maar dat werd niet goedgekeurd. “Wij dienen dit zo snel mogelijk opnieuw in,” aldus Mertens. “We moeten ook kijken of we de vergoedingen die nu zullen toegekend worden, niet kunnen aftoppen.”

Of alle politici die ook zullen opvragen, is niet zeker. Maar als ze dat doen, dreigt de begroting van het parlement in moeilijkheden te komen. De totale kost kan oplopen tot 14.145.384 euro, berekende de PVDA. Maar onder voorzitter Siegfried Bracke (N-VA) begrootte de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog geen 3,7 miljoen euro. Er werd uitgegaan van slechts een veertigtal vertrekkers.
221 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yannick Decorte

  al die zogezegde uittredende ministers, beginnen gewoon opnieuw op een ander postje bij de volgende regeringsvorming. Hoe ABSURD is dit eigenlijk? Even 3- à 400 duizend euro opstrijken om dan een maand of 2 later gewoon op het ander postje te zitten en opnieuw 6- à 10duizend euro netto op te strijken. Om nog te zwijgen van hun belastingsvrij leven, hun gegarandeerd pensioen, premies enz... EEN GROTE SCHANDE!! Hopelijk wordt dit wereldnieuws, en kan de hele wereld de corruptie aanzien!!!!

 • Marie Vanakker

  Jammer dat de meesten onder ons dit allang zullen vergeten zijn tegen volgende verkiezingen .

 • luc willems

  Een schandalige koehandel .

 • alain lammens

  En dan heb je nog antwoorden van bvb een Peumans of een Van Rompuy welke het normaal vinden dat ze dit mogen ontvangen, want ze werken, werken en werken zoals geen ander !

 • francois de keyser

  In de toekomst stem ik nog alleen voor de kandidaten op de stemlijst die openbaar ondertekenen dat ze, bij later ontslag of niet meer verkozen, afzien van een dergelijke premie. Welke partij maakt er een dergelijke lijst publiek?