Afscheidnemende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee

Photo News
67 leden van het federaal parlement werden niet opnieuw verkozen, ook niet als opvolger. Door het systeem van de uittredingsvergoedingen kunnen de afzwaaiende Kamerleden samen maar liefst 14 miljoen euro opstrijken. Dat berekende de PVDA, die pleit voor de afschaffing van het systeem. De vergoedingen kunnen een probleem worden, zegt de partij: de Kamer begrootte voor deze uitgave maar 4 miljoen euro.

In België kunnen parlementsleden rekenen op een  uittredingsvergoeding. Wanneer ze het parlement verlaten, krijgen ze hun parlementair salaris (9.742 euro bruto per maand) én hun forfaitaire onkostenvergoeding gewoon doorbetaald. En dat voor een periode die kan oplopen tot 48 maanden. “We moeten dit systeem gewoon afschaffen,” zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Afscheidnemende parlementairen kunnen bedragen opstrijken tot 450.000 euro. Dergelijke politieke privileges zijn onaanvaardbaar. Parlementsleden die tot 4 jaar na hun mandaat nog elke maand 6.000 euro netto op hun rekening uitbetaald krijgen, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? De bevolking aanvaardt dat terecht niet meer, ook dát was het signaal dat de kiezer zondag gaf. De bevolking heeft het gehad met wereldvreemde politici die zichzelf riante salarissen toewijzen en tegelijk de bevolking vragen de broeksriem aan te spannen omdat we zogezegd boven onze stand leven.”

De PVDA stelt voor dat parlementsleden in het vervolg gewoon bijdragen aan de sociale zekerheid. Aan het eind van hun mandaat kunnen ze dan een beroep doen op hetzelfde sociale vangnet als andere werknemers, met dezelfde verplichtingen. De partij diende daarvoor begin dit jaar nog een wetsvoorstel in, maar dat werd niet goedgekeurd. “Wij dienen dit zo snel mogelijk opnieuw in,” aldus Mertens. “We moeten ook kijken of we de vergoedingen die nu zullen toegekend worden, niet kunnen aftoppen.”

Of alle politici die ook zullen opvragen, is niet zeker. Maar als ze dat doen, dreigt de begroting van het parlement in moeilijkheden te komen. De totale kost kan oplopen tot 14.145.384 euro, berekende de PVDA. Maar onder voorzitter Siegfried Bracke (N-VA) begrootte de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog geen 3,7 miljoen euro. Er werd uitgegaan van slechts een veertigtal vertrekkers.
209 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Julien Van Wonterghem

  Typisch voor onze Belgische crapuleuze graaipolitiek. In het verleden werd er alles aan gedaan om er maar postjes bij te creëren voor de talloze overbodige politieke snullen en snollen. Och kom we maken er gauw nog een regeringske bij. En maar graaien in de lege pot. Een miljardje meer of minder te kort? Niet erg. De bevolking zal het wel betalen. Politiek = mafia

 • Eddy De Coninck

  Dat is nu eens pure discriminatie. Ik heb ook 46 jaar hard gewerkt en ik heb een pensioen van 1380 euro met nog 1 kind ten laste. Voor de rest heb ik van mijn werkgever een fles cava gekregen.

 • Eddy De Coninck

  Hou maar eens in het oog wie nu vertrekt om zijn premie op te nemen. Na enkele tijd worden ze ineens weer minister en hebben ze ondertussen hun schandalige premie binnen. Meneer Vandertaelen met zo een premie zou je als socialist veel kinderen en vreemdelingen kunnen helpen. Zien of je nu nog zo een socialist bent.

 • Eddy De Coninck

  Walgelijk en blijkbaar is het geen 14 miljoen maar 22miljoen

 • robertrand walraedt

  Schandalig, een uitkering van RVA en werk zoeken dit moeten ze doen en niet het belastingsgeld stelen. Wie beslist er zoiets? Een dief! Die er zelf wil van genieten