Afscheidnemend Europees topambtenaar Delbeke: “Ons land durft geen grote beslissingen te nemen”

Jos Delbeke.
belgapicture Jos Delbeke.
In een interview met De Zondag neemt afscheidnemend Europees topambtenaar Jos Delbeke het Belgische klimaat- en energiebeleid op de korrel. "Ons politiek systeem mist daadkracht. We hebben vier ministers die bevoegd zijn voor energie. Die bakkeleien over wie waarvoor verantwoordelijk is. Klimaat en energie zouden opnieuw federale bevoegdheden moeten worden."

Delbeke was tot begin dit jaar directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie. Momenteel is hij senior adviser van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, maar die opdracht legt hij binnen enkele maanden neer.

Transport groot pijnpunt

"Transport is hét pijnpunt in ons land", zegt Delbeke, als hem gevraagd wordt naar een voorbeeld van wat het beleid moet doen. "Ik zie echter geen coherent beleid. (...) Wat moet gebeuren, weet iedereen: het gebruik van de wagen moet duurder, het openbaar vervoer goedkoper."

"Ik stel vast dat ons land geen grote beslissingen durft te nemen, en vooral: durft uit te voeren. Ik vrees dat ons politiek systeem daadkracht mist. We hebben vier ministers die bevoegd zijn voor energie. Wat doen die? Te veel bakkeleien over wie waarvoor verantwoordelijk is. Klimaat en energie zouden opnieuw federale bevoegdheden moeten worden."

Volgens Delbeke leveren echter niet alle ministers slecht werk. Zo looft hij Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) omdat die het enthousiasme over hernieuwbare energie aanwakkert.

Energieminister Bart Tommelein, Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Colruyt-CEO Jef Colruyt en Jos Delbeke bij de officiële inhuldiging van het eerste volledig geïntegreerde waterstoftankstation in Europa van Colruyt.
BELGA Energieminister Bart Tommelein, Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Colruyt-CEO Jef Colruyt en Jos Delbeke bij de officiële inhuldiging van het eerste volledig geïntegreerde waterstoftankstation in Europa van Colruyt.159 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guy perain

  Laat ze hun ''jobke'' uitvoeren voor een maximumloon van 1800 euro /maand!! Waarom zouden ze beslissingen nemen als ze, einde maand, zonder veel te presteren, er 10.000-den op hun rekening krijgen??!!

 • Lucien Mertens

  Als u dat allemaal betaalt durft ons land dat heel zeker wel meneer Delbeke, Jan met de Pet is intussen al heel blij dat hij zijn elektriciteit kan betalen.

 • Stavros Kanakaris

  Wel...heertjes en dametjes in vetbetaalde EU gouden kooien en ivoren torens hebben altijd makkelijk praten. Causez toujours....

 • Louis Nelis

  "Ik vrees dat ons politiek systeem daadkracht mist." Juist. De slogans "de kracht van de verandering" en "denken, durven, doen" van N-VA zijn niets dan holle woorden.

 • Eric Urkens

  Beste Geert Tamsyn, de door u zo vermaledijde kerncentrales leverden meer dan 40 jaar probleemloze, goedkope en uitstootloze elektriciteit. Sinds de beslissing dat ze niet worden vervangen zijn er enkel problemen met de toelevering van elektriciteit en swingen de prijzen de pan uit. Met de groene stroomblaaskes van SPa en GROEN gaan we er echt niet komen.