Afscheid van Ilse Uyttersprot. ‘Ons Ilse’, voor altijd een beetje burgemeester

Belga
Burgemeester, dat ben je voor het leven. Ook al was je het eigenlijk maar 6 jaar, zoals Ilse Uyttersprot in Aalst. Die stad, mijn geboortestad, is vandaag in haar hart geraakt. Want Ilse Uyttersprot, ‘ons Ilse’ zoals ze door velen werd genoemd, ademde Aalst. 

Koppig, geen blad voor de mond, maar wel grappig en charmant. Net als haar stad was Ilse Uyttersprot niet onomstreden en had ze felle voor-en tegenstanders. Ofwel vond je haar een straffe politica, ofwel vroeg je je af waar ze in godsnaam mee bezig was. En typerend aan Uyttersprot was dat je het ook wel eens allebei dacht. Enerzijds, anderzijds. Dan haalde de Aalstenaar zijn schouders op. “Jaaa, dat is ons Ilse hé.”

Als raspolitica heeft Uyttersprot haar volk en collega-politici getoond hoe je van een gênante tegenslag iets positiefs kan maken. De storm na het beruchte filmpje heeft ze in stijl getrotseerd. Natuurlijk woog dat op haar, maar ze heeft vrijwel meteen haar rug gerecht. Op een paar conservatieve stemmen na, die destijds luidkeels om haar ontslag schreeuwden, heeft Aalst toen de rangen gesloten en haar ondeugende dochter omarmd. “We staan als één man achter Ilse”, werd er gegrapt. “Alleen in Aalst”, zeiden anderen en ze rolden met hun ogen. Maar wat was ik toen trots op mijn stad, die hoofdzaak van bijzaak kon scheiden. Die liever bier drinkt dan azijn pist.

Het is volgens mij toen dat ze 'ons Ilse’ is geworden. Vraag aan een willekeurige Vlaming wat hij weet over Aalst en je krijgt: carnaval, een historie met een paard en Dendermonde en “was dat niet jullie burgemeester die...” Ja, dat was die van ons. “En van welke partij was die ook alweer?” Nog meer hilariteit. Ook over de taalgrens en in Nederland is het een veelgesmaakte anekdote, die Aalstenaars met veel enthousiasme vertellen. Het is een stukje erfgoed, iets dat de mentaliteit van onze stad typeert. 

Maar vanaf nu zal er nadien een stilte vallen in het gesprek. “Toch vreselijk wat er met haar gebeurd is.” Inderdaad. “Dat heeft ze niet verdiend.” Zeker niet. Dat het toch een straffe madam was, zullen we er dan aan toevoegen. En ja, de afgelopen maanden waren niet de meest fraaie uit haar carrière. Meer en meer mensen benadrukten dat ze de eer beter aan zichzelf kon laten, in plaats van schepen te blijven zonder bevoegdheden. Die waren haar afgenomen door de rest van het schepencollege, omdat ze vertrouwelijke informatie gelekt zou hebben. Maar Uyttersprot bleef haar lintje met trots dragen. Opgeven stond niet in haar woordenboek. Politiek was ze een overlever, een hardnekkige tegenstander, altijd op haar hoede. Acht jaar na haar burgemeesterschap was zij nog steeds hét gezicht van CD&V in Aalst. Een goede of een slechte zaak? Daarover kan je discussiëren. Maar het is in ieder geval een prestatie.

In Aalst zal Ilse Uyttersprot altijd een beetje onze burgemeester blijven en het is jammer dat we haar door corona geen passend afscheid kunnen geven. Dat we de hand van haar lieve moeder niet troostend kunnen vastnemen en haar kinderen niet kunnen zeggen dat ze trots mogen zijn. Maar dat weten ze vast wel. ‘Ons’ Ilse was dan wel van ons, ze was toch vooral van hen. En niemand had haar mogen afnemen.

Lees ook:

PORTRET: Ilse Uyttersprot (53), een harde tante met een zachte binnenkant. “Ze vond het vreselijk dat het filmpje haar bleef achtervolgen” (+)

Onze hoofdredacteur Frederik De Swaef neemt afscheid van zijn burgemeester die was zoals Aalst zelf: “‘Ons Ilse’ is niet meer” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik De Brandt

  Mijn oprechte deelneming aan gans de familie en alle Aalstenaars, rust zacht Ilse.

 • Kristel Van de Vondel

  Geen woorden voor! Innige deelneming en veel sterkte aan haar kinderen en familie

 • Ludovic De Beuckeleer

  sterkte aan de familie en r.i.p Ilse.

 • Rachid Saddiki

  Rust zacht

 • Filip Van den bossche

  Heel mooi geschreven. Gecondoleerd voor de hele familie.