Afschaffing woonbonus levert 311 miljoen euro extra op

Notarissen kregen in de laatste maanden van vorig jaar duizenden extra dossiers te verwerken.
Shutterstock Notarissen kregen in de laatste maanden van vorig jaar duizenden extra dossiers te verwerken.
Door de nakende afschaffing van de woonbonus kregen de notarissen in de laatste maanden van vorig jaar duizenden extra dossiers te verwerken. Dat leverde Vlaanderen 311 miljoen euro meer registratierechten op dan in 2018, meldt De Tijd.

"De belastinginkomsten uit verwerving stegen van 2,45 naar 2,72 miljard en de inkomsten uit hypotheken van 163 naar 204 miljoen", zegt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). "Het gaat niet uitsluitend om nieuwe aankopen, maar de tendens is duidelijk.”

Alles samen stegen de gewestbelastingen vorig jaar maar met 175 miljoen euro. Dat komt vooral omdat voor 126 miljoen minder inkomsten uit erfenissen en schenkingen geregistreerd werden.

De impact op de begroting is gunstig. Terwijl de Vlaamse regering in oktober uitging van een overschot van 152 miljoen in 2019, blijkt dat nu 275 miljoen te zijn. Zelfs na de aftrek van de investeringsuitgaven voor het Oosterweelproject - dat buiten de begrotingsdoelstellingen wordt gehouden - blijft 213 miljoen over. Het bedrag gaat naar schuldafbouw. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Ja, nu nog ,klopt en de komende 20 jaar kan met aan de kopers toch de bonus toepassen.Ben er zeker van dat in een jaar of twee nu net omgekeerde zal te lezen zijn ,afschaffen kost 622 miljoen euro door stilvallen van de verkoop let maar op

 • anna vandenberg

  Ben Strubbe, mijn dochter alleenstaande, werkt in de zorgsector, heeft ook zonder financiële hulp een woning kunnen verwerven. Ze geeft wel geen 5000 euro per jaar uit aan tripjes en reizen of festival bezoeken. Werkende jongeren die hun geld goed beheren kunnen een eigen woning verwerven, maar de klagers en de zagers lijden aan het luxeprobleem. Als Groen voorzitster in een intervieuw zegt, ik moet sparen om mijn rijwoning te renoveren dan denk ik wie geloofd dit en wat is de boodschap.

 • Emiel Vandeplas

  Dus een pure bijkomende platte belasting ! Dat is zeker een echte "verandering" volgens NV-A. Waar blijven de nieuwe verkiezingen ?

 • Dan Midden

  beter een overschot dan een tekort, al ben ik ervan overtuigd dat een degelijk beheer van de financien vlotjes 2 miljard en meer per jaar kan besparen. Idem onderwijs, daar worden miljarden de nek omgedraaid door onbekwame mensen in de onderwijskoepels. Hoog tijd om de boel te saneren en zo miljarden te besparen waardoor belastingen omlaag kunnen in Vlaanderen

 • Ben Strubbe

  Mijn neef is 25, alleenstaand, heeft net een spiksplinternieuw appartement gekocht. Met zelf verdiende centen, zonder enige financiële steun van zijn ouders. Maar mijn neef gaat verstandig om met zijn geld, hoeft geen nieuwe auto, geen dure gsm, is blij met één vakantie per jaar, enz. Hij komt er wel. Ikzelf heb mijn hypotheeklening terugbetaald op 15 jaar. Er zijn nog betaalbare panden genoeg; het is vooral een kwestie van 'willen' en minder zagen. Perceptie is een vreemd beestje.