Afschaffing politiepremies rendeert in... 2063

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Negentien toelagen en vergoedingen voor politiemensen verdwijnen zoals aangekondigd, maar het is nog ruim veertig jaar wachten voor die maatregel financieel opbrengt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) berekende met haar Waalse evenknie dat het tot 2063 duurt voor die afschaffing zich volledig laat voelen, meldt De Standaard.

Voor de lokale zones, die worden gefinancierd door de lokale besturen en waar ruim twee derde van alle politiemensen aan de slag is, levert de afschaffing van premies vanaf dan een besparing van 15 miljoen euro per jaar op.

Mensen die instaan voor onze veiligheid, moeten correct worden verloond

Nathalie Debast

Daar staat tegenover dat de ­lokale besturen volgens de VVSG meteen meer kosten hebben. Vanaf volgend jaar tot 2022 bedragen die zowat 20 miljoen euro per jaar. Daarna gaat het volgens hun berekeningen om 40 miljoen euro per jaar. Dan is het ongeveer veertig jaar wachten tot de toelagen en vergoedingen uitgedoofd zijn en die uitgaven volledig wegvallen.

"Mensen die instaan voor onze veiligheid, moeten correct worden verloond", benadrukt VVSG-woordvoerster Nathalie Debast. "Het is positief dat dit op een meer heldere manier zal gebeuren. Maar de meerkosten van dit federaal onderhandelde akkoord komen vooral bij de lokale besturen terecht. Wij hadden hierover mee aan tafel willen zitten. Voor een deel van de meerkosten zal het federale niveau tussenbeide komen, maar het zou beter zijn als dat voor het volledige bedrag kan."
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mille Feuille

  Door het afschaffen van de premies zullen de vakbonden (terecht) meer loon gaan eisen. En dat loon gaat later een hoger pensioen opleveren in tegenstelling tot de premies niet niet meetellen voor het pensioen. Wie zal winnen? Niemand vrees ik.

 • Yves Van Rossem

  Mensen die instaan voor onze veiligheid, moeten correct worden verloond ??? Het enige wat zij doen is bonnetjes uitschrijven om wat euro's uit de zakken van de brave burger te halen ... veiligheid ??? als de crimineel reeds minstens een half uur weg is dan komen zij met veel vertoon op de proppen. Als het wat "té gevaarlijk" word dan is het een jobke voor de "collega's" van het leger ...

 • Annie Broeckx

  Heel dat plan is zoals gewoonlijk een doodgeboren kind.Er wordt iets afgeschaft en er komt iets nieuw in de plaats,zo werkt onze maatschappij.

 • Johny Meyssen

  Klagen dat ze onvoldoende volk vinden om bij de politie te werken... Vind je het gek wanneer er zoveel vergoedingen worden afgeschaft, pensioenleeftijden meer verhoogd worden dan in andere sectoren, je in aftandse gebouwen en met versleten materiaal moet werken, ... Ik vraag me af in hoeverre het geen bewuste strategie is van de regering om de instellingen zo veel mogelijk uit te hollen en alles uit te besteden aan de privé sector zodat je juiste mensen er (nog) rijker van kunnen worden.

 • Ronny Biesen

  Toch afschaffen, ook al laat de rendering op zich wachten. En doe dit gelijk bij alle ambtenaren en politici ook. Je zal het wel merken. Dat beloof ik.