Afrikamuseum Tervuren voert ethische code in voor publieke activiteiten in museum of park na ophef over Thé Dansant

Zondag werd in het park aan het AfricaMuseum een evenement georganiseerd met als verkleedthema Afrika.
Illias Teirlinck Zondag werd in het park aan het AfricaMuseum een evenement georganiseerd met als verkleedthema Afrika.
De directie van het Afrikamuseum in Tervuren maakt werk van een ethische code voor publieke activiteiten in het museum of park om ervoor te zorgen dat de organisatoren het Afrikaanse continent met respect behandelen. Dat meldt directeur Guido Gryseels in reactie op de negatieve reacties op de Afrohouseparty die Thé Dansant afgelopen zondag organiseerde in het park.

Ook Gryseels stoorde zich aan enkele clichématige facetten van de organisatie. "Zo konden de schedels en doodshoofden op het podium echt niet door de beugel. Op de affiche prijkte een giraf in de savanne met een ondergaande zon op de achtergrond. Het is het clichébeeld van 'Afrika heeft de natuur en wij de cultuur'. Dat er een man rondliep met een gezicht dat zwart geschminkt was, is gewoon dom. Ook de oproep van de organisatoren om met aangepaste Afrikaanse kledij te komen vonden wij een brug te ver. Daartegen hebben we vooraf geprotesteerd", aldus Gryseels.

Om dergelijke toestanden te vermijden bereidt Gryseels momenteel een ethische code voor die meteen van toepassing zal zijn bij komende evenementen. "We weten heel goed dat wij sinds de heropening van het Afrikamuseum nauwlettend in de gaten worden gehouden en we doen onze uiterste best om de clichébenadering van Afrika te vermijden en het hedendaags Afrika aan bod te laten komen met zijn ondernemers, kunstenaars... Onze toestemming voor externe activiteiten in het museum of park willen we in de toekomst dan ook afhankelijk maken van een respectvolle behandeling van het Afrikaanse continent.”

De originele dresscode van Thé Dansant die later gedeeltelijk werd aangepast.
SZM De originele dresscode van Thé Dansant die later gedeeltelijk werd aangepast.
Deze foto van een man met blackface veroorzaakte heel wat ophef.
Facebook Patricia Slack Deze foto van een man met blackface veroorzaakte heel wat ophef.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ann Vanhengel

  Ik was zelf aanwezig en heb niets gezien wat in mijn ogen aanstootgevend was. Ik ben nochtans iemand die zelf nogal eens als '(te) politiek correct' gezien word. Ok, de affiche, inkleding en outfits waren een beetje cliché maar dat lijkt me ook eigen aan een thema-event.

 • Jozef Nagels

  Ik snap niet goed waarom het wit of zwart schilderen van een gezicht een moreel standpunt weergeeft. Het zou misschien ook een teken van respect en verbondenheid kunnen zijn als iemand op die manier de witte of zwarte medemens uitbeeldt. Waarom achter alles het negatieve zoeken?

 • Benny Winters

  Politieke correctheid tot in het absurde.

 • Frank Louman

  Moest die mens een racist zijn zou hij daar niet zijn he mensen. Die man doet gewoon zijn best.

 • erik dejonck

  Wat is er fout aan een mooie affiche waarop "een giraf in de savanne met een ondergaande zon" ? Moest het dan een "stadszicht van Kinshasa zijn op het middaguur" ?