AfricaMuseum plaatst kritische tekst bij herdenkingsmonument Leopold II in park Tervuren

RV
De directie van het AfricaMuseum in Tervuren gaat bij het herdenkingsmonument ‘The Congo, I presume?’ - met een borstbeeld van Leopold II - een bord plaatsen met een kritische tekst over onze vorst. Die hield lelijk huis in onze toenmalige kolonie.  

Het monument van Tom Frantzen werd in 1997 in het park van Tervuren geplaatst naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de koloniale tentoonstelling, die indertijd in Tervuren georganiseerd werd in de marge van de wereldtentoonstelling dat jaar. 

Trofeeën

Het herdenkingsmonument staat in de parktuin, voor het museum. Op het nieuwe bord zal te lezen zijn: "Niet mis te verstaan herdenkingsmonument naar aanleiding van 100 jaar Koloniale Tentoonstelling 1897-1997. Drie Afrikaanse krijgers in schitterende klederdracht, maar met afgehakte voeten, staan 'tentoongesteld' als ware het drie persoonlijke trofeeën van koning Leopold II”. 


Ook wordt doorverwezen naar een tekst op de website van het museum. In die tekst wordt gesteld "dat deze beeldengroep het enige antikoloniale beeld is in ons land en bijgevolg beschouwd kan worden als een unicum". Er wordt verwezen naar de manier waarop een olifant en leeuw wegkijken van het borstbeeld van Leopold II. In het geval van de olifant is dat "omdat deze zich symbolisch distantieert van de ivoorroof". De pauw aan de achterkant van het borstbeeld van Leopold II "is een niet mis te verstane verwijzing naar 's mans ijdelheid, megalomanie en hoogmoed". 

Na meer dan vijf jaar renovatie opent het nieuwe AfricaMuseum op zaterdag 8 december de deuren. Het gebouw werd niet alleen gerenoveerd, maar kreeg ook inhoudelijke aanpassingen. Het museum draagt volgens de uitnodiging voor de opening "een nieuwe inhoudelijke boodschap' uit, waarbij de dekolonisatie van het museum een belangrijk uitgangspunt is". 

Of het Belgische vorstenpaar de opening zal bijwonen, is nog onduidelijk. De museumdirectie weet hiervan alleszins nog niets. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Tja, hier in België wil men dan ook steeds heiliger,tussen haakjes, zijn dan de Paus zelve nietwaar...andere tijden andere zeden, wat en hoe Leopold ook was, hij was daar en toen zeker geen unicum.

 • Christian Mommaerts

  Waarom steeds Leopold 2?Groot Britannie,Spanje,Portugal,Frankrijk en zovele anderen in die tijd,slavenhandel (bekijk eens de film Django,binnenkort op tv,Kunta Kinte)lees er eens een boek over en verplaats u in die tijd,wat de Britten in hun onmetelijke rijk hebben gedaan grenst aan het ongeloofelijke,de Japanners in Azie,ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan

 • Lutgard Crombez

  Waren ze niet ontdekt geweest, liepen ze er nog met hun strooien rokjes en speren rond, aten ze elkaar op en verkochten ze elkaar als slaaf... en niemand die het in het westen zou weten.

 • Carl Vangenechten

  Congo was onder het bewind van Leopold II een vrijstaat waar onze vorst massamoorden liet begaan om de rijkdommen te plunderen. De internationale gemeenschap wilde een einde maken aan de genocide, ontnam Leopold zijn vrijstaat en gaf het beheer aan België. Zo werd Congo een Belgische kolonie.

 • Ludwig Vanden Boer

  Misschien een werkgroep oprichten en alle huidige inwoners van Congo afgaan en hun bankrekeningnummer noteren en een schadevergoedingske storten. Congo was ongeveer 70 jaar onder Belgisch bewind. Zij zijn nu bijna 60 jaar onafhankelijk, dezelfde periode dus en ze hebben nog niet 1% van hun staatshuishouden op punt staan en de andere vrije landen er rond ook niet. Ze kunnen het niet zonder ons geld en sturing en hebben al veel ontwikkelingshulp opgesoupeerd.