Afpersers dreigen Belgische voedingsbedrijven af: “Betaal of we vergiftigen je producten”

BELGA
Het federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar één of meer anonieme afpersers die voedingsbedrijven als IJsboerke en Jules Destrooper proberen te chanteren. De dader of daders stuurden de afgelopen weken vanuit België brieven met poeder naar bedrijven in België en het buitenland.

De voorbije weken kregen zowel Belgische firma’s als grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade) een brief toegestuurd met daarin poeder. In de brief eisten de afpersers eisen 300.000 euro, te storten in bitcoins. Als de bedrijven niet voor 20 mei op de eis zouden ingaan, dreigen de afpersers, die zich voordoen als “zakenmannen”, ermee hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

“Het klopt dat er vanuit België een aantal dreigbrieven zijn verstuurd naar bedrijven in heel West-Europa”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “De daders eisen daarin 300.000 euro in bitcoins. Het onderzoek loopt.”

Zakenmannen

In de brieven doen de daders zich voor als "zakenmannen". Daarom willen ze dat het geld hen in bitcoins wordt overgemaakt. Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s). Maar over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket momenteel geen commentaar kwijt. 

Veiligheidsmaatregelen

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de ­voedingsproductie van de ­geviseerde bedrijven in gevaar zou zijn. "Onze koekjes zijn nog perfect in orde. Wij blijven rustig verder smullen", reageert de CEO van ­Jules Destrooper. Toch neemt het bedrijf extra veiligheidsmaatregelen. 

Alle medewerkers van Jules Destrooper worden gevraagd om extra aandacht te besteden aan de veiligheidsvoorschriften. “We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze met veel liefde gebakken koekjes te garanderen”, vertelt de CEO. “De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek.” De productiesite is enkel toegankelijk voor bevoegde medewerkers en er worden meerde keren per dag stalen genomen van de producten. Er is ook camerabewaking op het terrein.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Ha ha...vergiftigen....met de suiker die in zo'n wafeltje zit, vergiftig je je zelf, maar ze zijn wel lekker....

 • Soraja Salluyts

  Die zo iet doen kunnen handje geven aan de flikken zen even grote idiote

 • paul van de velde

  Gelukkig heb ik nog een groot moeder die nog zelf haar koeken kan bakken. Als je op justitie en politie moet rekenen kan je nog jaren wachten. Beste is dat je er voorlopig geen meer in huis haal !

 • Jan Lemmens

  Drugs, verkrachting, terreur, zinloos geweld en nu ook afpersing... Mooie maatschappij!

 • Rudy Deglain

  Niet te lichtvoetig over gaan zou ik zeggen. Mss zijn hun medewerkers wel in diens van de aangeschreven bedrijven. In dergelijke lage loon bedrijven zullen wel enkele rotte appels werken die zich laten overhalen door de criminelen