Afperser van omgekomen Sander (16) gaat niet in beroep

Sander Van Yper.
Photonews. Sander Van Yper.
De 21-jarige man die door de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank veroordeeld werd tot acht jaar gevangenisstraf voor afpersing met de dood tot gevolg van de 16-jarige Sander Van Yper gaat niet in beroep tegen het vonnis. De twee andere jongens die voor dezelfde feiten door de raadkamer verwezen werden, verschijnen binnenkort voor de correctionele rechtbank.

Op 22 augustus 2011 ontdekte een postbode het lichaam van Sander Van Yper (16) aan een flatgebouw in Ledeberg. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar het onderzoek leidde naar drie meerderjarige jongens en een jongen die 17 was op het moment van de feiten. Die laatste, de nu 21-jarige Tarik E., werd door de jeugdrechter in Gent uit handen gegeven. Op zijn proces voor de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank verklaarde Tarik E. dat het slachtoffer zelf gesprongen was.

De jeugdrechtbank veroordeelde Tarik E. tot acht jaar effectieve gevangenisstraf voor afpersing met de dood tot gevolg. De rechtbank oordeelde dat er een oorzakelijk verband was tussen de afpersing en de dood van Sander Van Yper. De drie meerderjarige jongens in het dossier werden door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Twee van hen worden beschuldigd van afpersing met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden.