Afdelingshoofd intensieve zorgen CHC-ziekenhuis Luik zelf besmet met coronavirus

Philippe Devos, diensthoofd intensieve zorgen in Luik, is nu zelf besmet.
Photonews Philippe Devos, diensthoofd intensieve zorgen in Luik, is nu zelf besmet.
Philippe Devos, hoofd van de afdeling intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik en voorzitter van het grootste artsensyndicaat BVAS, is zelf besmet met het coronavirus. Dat schrijft La Meuse. 

“De statistieken voorspellen dat een deel van de gezondheidsmedewerkers, die in nauw contact komen met de ziekte, het coronavirus zullen krijgen”, aldus Devos. “Sinds vrijdag maak ik effectief deel uit van de groep zieke patiënten. Ik heb het virus niet opgelopen door een gebrek aan materiaal, maar gewoon door pech.”

Devos vertelt dat hij niet ernstig ziek is, en gewoon thuis in quarantaine verblijft “zoals veel andere Belgen”. “Ik ben natuurlijk triest mijn collega’s niet langer te kunnen helpen op het terrein, maar ik moet vermijden ze te besmetten. Ik moet ook voor mezelf zorgen om zo snel mogelijk terug aan de slag te kunnen, zodra de bevoegde arts me groen licht geeft.” 

Hele gezin in quarantaine

Volgens Devos is hij wel erg vermoeid. Heel zijn gezin zit nu trouwens in quarantaine, en ook zijn echtgenote is ziek. "De kinderen hebben nog geen enkel symptoom, maar dat garandeert niet dat zij niet besmet zijn. Daarom blijven we allemaal binnen. Als u ook ziek bent, doe dan hetzelfde.” 

Devos vertelde vorige week in Het Laatste Nieuws nog dat zijn grootste angst was ooit te moeten kiezen “tussen wie blijft leven en wie niet”.  Devos waarschuwde drie weken geleden al voor de enorme impact van het coronavirus op de maatschappij, maar werd toen als onheilsprofeet weggezet.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • viviane van oosterwijck

  Sterkte

 • Luc Janssens

  Hij was inderdaad die durfde in te gaan tegen De Block en Van Ranst toen die over een "griepje" hadden. RESPECT voor deze arts! Hij werd toen inderdaad weggezet als een onheilsprofeet. Dit vergeten we uiteraard niet De Block en Van Ranst!

 • Tom Caers

  Veel beterschap dokter,verzorg uzelf goed. We hebben u nodig.

 • Jeannine Vandenbosch

  sterkte aan heel de familie . Denk nu aan je zelf en familie .

 • Albert De Vries

  "Ik heb het virus niet opgelopen door een gebrek aan materiaal, maar gewoon door pech." Het zou heel interessant zijn voor alle andere artsen en verpleegkundigen indien hij zou vertellen hoe hij juist "pech" kan gehad hebben, zodat zij hier kunnen uit leren