Advocaten in open brief: "Jambon mag zich niet zomaar beroepen op zijn vrijheid van meningsuiting"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)
Een groep van een dertigtal (overwegend Franstalige) advocaten dringt in een open brief aan op excuses van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) na diens uitspraken over het proces-Abdeslam. De advocaten willen ook dat premier Michel zijn minister tot de orde roept.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde zondag in "De Zevende Dag" op Eén op het proces rond terreurverdachte Salah Abdeslam. Advocaat Sven Mary pleitte daar afgelopen week de vrijspraak, omdat er een procedurefout gemaakt zou zijn. De N-VA-vicepremier noemde dat "onbegrijpelijk" en "echt twee straten te ver", wat dan weer op verontwaardiging kon rekenen bij advocaten. Ook de Hoge Raad voor de Justitie tikte Jambon op de vingers.

In een opiniestuk dat vandaag verspreid werd via verschillende Franstalige krantensites vraagt een groep van een dertigtal advocaten dat premier Michel en minister van Justitie Koen Geens hun collega Jambon "zonder ambiguïteit en zonder uitstel" tot de orde roepen.

Volgens de ondertekenaars heeft Jambon door zijn uitspraken niet alleen advocaat Sven Mary onder druk gezet, maar "brengt hij ook ernstige schade toe aan de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechters en aan het vermoeden van onschuld dat geldt voor elke beklaagde die voor de rechtbank verschijnt".

"Vrijheid van meningsuiting niet absoluut"

Volgens de advocaten kan Jambon zich ook niet zomaar beroepen op zijn vrijheid van meningsuiting, want die is "in zijn positie natuurlijk niet absoluut".
Zonder excuses van Jambon en zonder dat premier Michel Jambon op de vingers heeft getikt kan het proces niet op een serene manier worden voortgezet, menen de ondertekenaars.

"Men mag geen afbreuk doen aan de fundamenten van onze rechtsstaat. De dag dat advocaten niet langer bereid zullen zijn om een terreurverdachte te verdedigen, is de dag dat IS heeft gewonnen", besluiten de advocaten.
206 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bruggeman Dré

  Jambon weet maar al te goed dat hij uit de bocht gaat. Maar hij kan weer stemmen ronselen met die populistische praat.

 • Eddy Vandeweyer

  Correctie Mijnheer Vanaeken, waar jij bang voor bent moet je een ander niet toewensen maar nu jij het er toch over hebt, het "CORDON SANITAIR" zal, volgens mijn persoonlijke mening, enkel nog weggelegd zijn voor uw dierbare anti-burger partij, genaamd NVA, de trado's gaan ze LINKS laten liggen. En dan Mijnheer Vanaeken zitten jullie samen met de sossen in de oppositie, oei ze gaan nog moeten samenwerken.

 • vanaeken jokke

  Ja Jambon ge gaat toestemming moeten vragen aan een paar Waalse salon advocaten voor je iets mag zeggen.Dat is hun gedacht over vrijen meningsuiting van de Vlaming.De waarheid moet toch verschrikkelijk pijn doen bij die advocaten.

 • jaak Peeters

  Ik begrijp de hetze tegen Jambon niet. Die man is verantwoordelijk voor onze veiligheid. Abdeslam enz. is een moordenaar, die zich niks van onze wetten aantrekt. Is het niet logisch dat een minister in dat geval vragen stelt bij een gerechtsprocedure? Ik vind dat Mary de rechtstaat nogal eenzijdig interpreteert.

 • Yabou Jack

  Het liefst zou Jambon de vrije mening afschaffen.Dat zit gebakken in hun bloed.