Advocaten Belgische staat: "Swissair manipuleerde Sabena"

UNKNOWN
De advocaten van de Belgische staat hebben tijdens de tweede dag pleidooien van het Sabena-proces gepleit dat SAirGroup, het moederhuis van Swissair, haar echte financiële situatie verborgen heeft. Swissair manipuleerde zo de ter ziele gegane nationale Belgische luchtvaartmaatschappij, luidde het.

Volgens meester Thierry Tilquin schoot SAirGroup tekort in zijn verplichtingen tegenover Sabena en diens hoofdaandeelhouder, de Belgische staat. "De Zwitserse groep heeft zoals een jager een echte agressieve politiek gevoerd, en dat volgens het principe 'alles wat beweegt, kopen we'", pleitte Tilquin. "Maar haar kritieke financiële situatie liet niet toe haar belangrijke investeringen op zich te nemen."
 
"Zwitsers moesten verwittigen"
De advocaat voerde aan dat deze situatie reeds minstens een jaar voor het faillissement van Sabena in 2001 gekend was. Volgens hem had SAirGroup de Belgische staat als belangrijkste aandeelhouder moeten verwittigen. Dat was voor de Zwitsers een verplichting volgens het toen geldende partnerschap tussen beide partijen.

Tilquin voegde toe dat SAirGroup niet enkel dat principe negeerde, maar ook de Belgische luchtvaartmaatschappij bleef manipuleren, en zich daarbij op geen enkel moment in vraag stelde over de eigen desastreuze financiële situatie.
 
Slechte investeringsstrategie
De advocaten van de Belgische staat vinden daarom dat de slechte investeringsstrategie van SAirGroup via Swissair. Bovendien ging Sabena failliet toen het bestuurd werd door Swissair. De Belgische staat claimt 945 miljoen euro van de tegenpartij. De pleidooien worden morgen hervat. (belga/vsv)