Advocaat Vermassen: "Proces hervatten op 7 september wordt heel moeilijk"

Het geruchtmakende proces over de Maasmechelse clan van de Aquino's en een dertigtal andere beklaagden staat normaal gezien op 7 september op de agenda van de Hasseltse afdeling van de rechtbank Limburg. Juridisch gezien komt de strafvordering tegen de 41-jarige Silvio Aquino wegens zijn overlijden te vervallen. Advocaat Jef Vermassen, die een ander familielid verdedigt, zal wellicht wel uitstel vragen, zo zegt hij aan de VRT.

Het proces hervatten op 7 september zal "heel moeilijk" zijn, zegt Vermassen. "Wij waren voorbereid op de hervatting, maar u begrijpt dat wij nu een uitstel zullen moeten vragen. Die man zal wellicht nog niet begraven zijn, er zal eerst een autopsie komen. We kunnen toch moeilijk in Hasselt gaan pleiten voor een broer van het slachtoffer, terwijl hij nog in lijk ligt. Dat is heel delicaat. Ik zal dat bespreken met het Openbaar Ministerie en mijn cliënt."

Vermassen werd rond 14 uur vanmiddag opgebeld door zijn cliënt. "Hij zei mij al huilend dat zijn broer was doodgeschoten en dat diens echtgenote is kunnen ontsnappen. Meer wist hij niet, maar de man was heel diep onder de indruk."

Een verklaring voor de afrekening heeft Vermassen niet. "Ik heb daar geen enkele verklaring voor. Wij hebben geen enkele aanwijzing."

Advocaat Jef Vermassen.
BELGA Advocaat Jef Vermassen.

2,4 ton cocaïne

In mei 2013 werden de drie broers Antonio, Silvio en Mario Aquino tijdens een grootscheepse politieactie gearresteerd, omdat het federale parket hen ervan verdenkt betrokken te zijn bij de smokkel van 2,4 ton cocaïne. De verdediging meent dat de speurders en het federale parket gebruik maakten van ongeoorloofde opsporingstechnieken.

De verdediging heeft een klacht met burgerlijke partijstelling tegen deze speurders ingediend, maar de behandeling van die klacht is door de raadkamer naar een onbepaalde datum uitgesteld. Nochtans wil de verdediging die klacht eerst afgehandeld zien, vooraleer het proces in Hasselt verder te zetten. Het blijft dus uitkijken naar wat de drie rechters in Hasselt gaan beslissen. Het dossier was al eens terug gepasseerd bij de KI in Antwerpen en zelfs het Hof van Cassatie boog er zich al over, maar die oordeelden dat het proces in Hasselt verder kan gaan.

Silvio zou met zijn broer Antonio en Nico B. uit Maasmechelen aan het hoofd hebben gestaan van de organisatie. Op 21 maart 2014 werden Silvio en kompaan Sinan U. in Hasselt veroordeeld tot 4 jaar cel voor hun rol bij de smokkel van 15 miljoen xtc-pillen naar Australië. Drieduizend blikken tomaten dienden om de drugs vanuit het Italiaanse Napels naar Australië te verschepen.

De verdediging meent dat de speurders en het federale parket gebruik maakten van ongeoorloofde opsporingstechnieken