Advocaat Van Themsche: "Hans is ziek"

Hans Van Themsche "is ziek en hij en de maatschappij moeten geholpen worden". Dat pleitte Bart Herman, een van de twee advocaten van Van Themsche voor het Antwerpse hof van assisen.

Kritiek op gerechtspsychiater
In zijn pleidooi spuide Herman kritiek op het rapport van gerechtspsychiater Dillen, die vaststelde dat Van Themsche een narcist is met psychopatische trekken.

Syndroom van Asperger
De advocaat van Van Themsche hamerde daarentegen op de geloofwaardigheid van het rapport van jeugdpsychiater Ingrid Beijers, die op vraag van de verdediging de beschuldigde onderzocht en vaststelde dat hij aan het syndroom van Asperger lijdt.

Ontoerekeningsvatbaar
Volgens Beijers heeft dat syndroom bij Van Themsche een stoornis veroorzaakt die zo zwaar is dat er gesproken kan worden van ontoerekeningsvatbaarheid. "Beijers heeft Hans gedurende vier tot vijf maanden zeer grondig getest en onderzocht. Ze heeft zich ook laten bijstaan door verschillende deskundigen", benadrukte Herman. De advocaat antwoordde ook op de kritiek dat de conclusies van de deskundigen die geraadpleegd waren door de verdediging, te laat zijn meegedeeld. "Beijers had tijd nodig omdat ze 100 procent zekerheid wou. Daarnaast waren we ook bang dat het rapport gelekt zou worden naar de media, zodat allerlei deskundigen in de media hun licht zouden laten schijnen over Asperger". Ook op andere momenten in zijn pleidooi haalde Herman uit naar de berichtgeving in de media. (belga/vsv)

Volgens advocaat Herman lijdt Van Themsche aan het syndroom van Asperger.
Volgens advocaat Herman lijdt Van Themsche aan het syndroom van Asperger.