Advocaat van prins Laurent hekelt nieuwe directeur van Nationale Bank: “Vanackere mogelijk betrokken bij verdwenen 5 miljard”

BELGA
De regering wil Steven Vanackere benoemen tot directeur van de Nationale Bank, terwijl het nog onduidelijk is of Vanackere, als toenmalig minister van Financiën, betrokken was bij het wanbeheer van de bevroren tegoeden van Libië tijdens de burgeroorlog. 

Dat zegt meester Laurent Arnauts. De advocaat van prins Laurent, die uit eigen naam spreekt als specialist in bank- en financieel recht, drukt zijn ongerustheid uit.

Vijf verdwenen miljard
In 2011 werd op vraag van de Verenigde Naties ongeveer veertien miljard euro aan fondsen van het regime van Moammar Kadhafi bevroren. De VN wilden zo vermijden dat de gelden aangewend zouden worden voor het financieren van de burgeroorlog of voor terroristische acties. Het grootste deel van de iets meer dan veertien miljard euro wordt beheerd door fondsenbeheerder Euroclear in Brussel. De intresten en dividenden op het geld zouden echter niet bevroren zijn geweest, en tussen 2013 en 2017 zou zo tot vijf miljard euro van de rekeningen verdwenen zijn.

"Steven Vanackere was van tussen 2011 en 2013 minister van Financiën, en dus bevoegd voor het toezicht op de bij Euroclear bevroren fondsen, wanneer die enorme bedragen door Euroclear werden vrijgegeven", benadrukt Arnauts. Bovendien is de Nationale Bank bevoegd voor het toezicht op de compensatiesystemen, waaronder Euroclear, zegt de advocaat. 

Niet naleven van sanctieregeling 

Arnauts herinnert er in zijn mededeling nog aan dat in een VN-rapport, dat op 5 september aan de VN-Veiligheidsraad werd gericht, staat dat België de sanctieregeling niet heeft nageleefd. Ons land heeft namelijk toegestaan dat niet nader geïdentificeerde personen vrij mochten beschikken over die intresten en dividenden, "hetgeen de sanctie nagenoeg volledig uitholde". 
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilianne Van Neylen

  Wat een gesjoemel! Schandalig en intriest voorBelgie. Ik ben beschaamd in hun plaats!

 • Wilfried Vanden Berg

  En dan nu naar de rechtbank,met een rechter die dankzij CD&V benoemd is geworden,en de kous is af. Zaak verticaal geklasseerd . En meneer kan rustig verder sjoemelen.

 • Jan Van Rompaey

  De corruptie viert hoogtijd.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Zitten daar al geen graaiers genoeg ? Vergeleken met het buitenland is onze dierbare Nationale Bank overbevolkt. Een land gelijk het onze met bijna geen staatsschuld kan zich dit folieken best permitteren.

 • Karel Valgaern

  Hier is inderdaad sprake van vriendendienst vanwege nva. Want iedereen heeft het over SV, maar JVO is sinds 2014 minister, dus ook hij heeft boter op het hoofd. Dit is gewoon bescherming. cd&v wil SV op dat postje, en in ruil word ook JVO beschermd. Achterkamerpolitiek van 2 super trado partijen!