Advocaat van Dutroux pleit in open brief voor afschaffing van levenslange gevangenisstraf: “Steriele foltering”

Bruno Dayez (l.), de advocaat van Marc Dutroux.
rv/PhotoNews Bruno Dayez (l.), de advocaat van Marc Dutroux.
“Dutroux is geen monster. Hij heeft spijt”, dixit Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux. Onder meer voor zulke opvallende uitspraken werd Dayez door de Waalse krant La Meuse uitgeroepen tot één van de opmerkelijkste personen van 2019. Voor de gelegenheid schreef hij een open brief waarin hij pleit voor het afschaffen van de levenslange gevangenisstraf.

“De vrijlating van de heer Dutroux is voor mij vooral van symbolisch belang”, zo steekt de advocaat van wal. De vrijlating van Marc Dutroux zou volgens hem meteen synoniem staan voor het afschaffen van de levenslange gevangenisstraf: “Net zoals de zaak-Patrick Henry (een Franse kindermoordenaar die in 1977 aan de guillotine ontsnapte, n.v.d.r.) leidde tot de afschaffing van de doodstraf in Frankrijk, zou zijn vrijlating moeten resulteren in de afschaffing van de levenslange gevangenisstraf.”

Vervolgens wijst Dayez op de “absurditeit van het Belgische gevangeniswezen”. Hij stelt dat onze gevangenissen de situatie verergeren zonder de problemen met de publieke veiligheid daadwerkelijk op te lossen. Levenslange opsluiting is met andere woorden weglopen van de problemen – die gewoon blijven bestaan.

“Voor sommigen is het misschien een terechte straf”, zo spreekt hij over de levenslange gevangenisstraf van zijn cliënt. “Maar ik beschouw het eerder als een steriele foltering. Het leidt tot niets goeds, behalve de sadistische genoegdoening te weten dat hij lijdt.”

Psychiatrisch rapport

Bruno Dayez wil Dutroux tegen 2021 - dan zou hij 25 jaar in de cel hebben gezeten - voorwaardelijk vrij krijgen en daarvoor is een gunstig psychiatrisch rapport essentieel. In oktober werden er drie nieuwe psychiaters aangesteld door de strafuitvoeringsrechtbank. Ze krijgen een halfjaar de tijd om een nieuw rapport op te stellen over de geestestoestand van Marc Dutroux.

Dayez geeft evenwel toe dat de kans klein is dat Dutroux ooit vrijgelaten zal worden. “De rechters van de strafuitvoeringsrechtbank zouden opmerkelijke moed aan de dag moeten leggen om in te gaan tegen een overgrote meerderheid”, aldus Dayez.
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eva Vandenbon

  Die advocaat mag van mij bij Dutroux in de cel kruipen als hij dan toch zoveel sympathie voor hem heeft. Veel plezier samen.

 • Davy Van Rossem

  K vind nu ook niet dat hij moet vrij komen, maar k vind wel dat hij gelijk heeft in zijn vraagstelling waarom hij daar zit. Uiteindelijk, je ziet dat goed als je de reacties hier leest, is dat niet in de 1e plaats om de maatschappij te beschermen, mr om wraakgevoelens van veel mensen in te vullen. Ik blijf dat ook n rare reden vinden. Die kinderen komen niet terug door hem even veel te doen lijden. En of hij 25 jaar zit of levenslang, zal geen verschil maken in afschrikking nr anderen.

 • de alchemist

  Advocaten.....oh my God...Zet mij in een kluizenzaal met 100 kluizen...Als ik zeker zou weten dat er éne van een advocaat zou bij zitten....ik haalde ze direct volledig léég en zou er 3 dode muizen in de plaats leggen als hij/zij ze zou open doen...zonder enig geweten of enig schuldgevoelen...Diefstal tussen echtgenoten telt ook niet hé meester...heb dit ook zo "ervaren" ooit...Sindsdien heb ik zéér véél respect gekregen voor "gewone dieven", ik bewonder ze zelfs....

 • gina duribreux

  Juist voor dit stul krapul vergeetput open doen er in gooien en nu en dan oud brood meer dan hij zelf heef de aan zijn slachtoffers dit kan en mag nooit meer vrij komen zo stuk krapul moest de eer aan zich zelf houden en zelf daar heef hij de moed niet voor

 • hedwig beernaert

  Voor Dutroux is er maar één straf: levenslang opsluiten in omstandigheden zoals hij de kinderen opsloot. Deze man zou nooit het daglicht meer mogen zien. Ook zijn advocaat die uitspraken verkondigt zoals vermeld in de titel zouden ze een zware straf moeten geven. We wonen in een land met vrije meningsuiting maar wat deze advocaat verkondigt is een brug te ver.