Advocaat Sven Mary: "Belkacem komt vandaag vrij"

Sven Mary, één van de advocaten van Belkacem.
BELGA Sven Mary, één van de advocaten van Belkacem.
Fouad Belkacem verschijnt vandaag voor het eerst voor de raadkamer in Antwerpen sinds hij vorige week werd opgepakt voor het aanzetten tot haat en geweld tegenover mensen van een ander geloof. Zijn advocaten Sven Mary en Walter Damen gaan voluit voor zijn onmiddellijke vrijlating. Ondanks de verzekering van justitieminister Annemie Turtelboom dat Belkacem nog minstens zes maanden in de cel blijft. Mary en Damen hebben naar eigen zeggen een 'verrassing' in petto. Wellicht gaat het om een procedurefout, schrijft De Morgen.

Intussen steekt Sven Mary niet onder stoelen of banken dat de tussenkomst van Turtelboom hem zwaar op de maag ligt. De Brusselse strafpleiter verwijt de minister platvloerse stemmenronselarij. "Waarom onthulde de minister anders dat ze Belkacem een half jaar in de cel zal houden net op de Antwerpse regionale zender ATV? Toch omdat ze daarmee in haar gebied stemmen hoopt te winnen, zeker? Turtelboom, stop met stemmen te ronselen op de kap van Fouad Belkacem", aldus de advocaat.

Turtelboom van haar kant zegt dat er dit weekend heel wat debatten waren over Sharia4Belgium, maar dat ATV de enige zender was die haar in de studio heeft uitgenodigd. "Daar meer achter zoeken, is gemakkelijke kritiek", aldus de minister.

Over het denationaliseren van Belkacem is volgens Mary het laatste nog niet gezegd, maar Turtelboom is niet onder de indruk van de uitspraken van de advocaat. "De Belgische nationaliteit krijgen, is een gunst. Als iemand de basiswaarden van dit land uitdaagt, dan is het logisch dat wij het recht hebben om de nationaliteit weer af te nemen."