Advocaat respecteert schuldenaar te weinig

Advocaten die als schuldbemiddelaar optreden, schrappen vaak zonder overleg de brand- of hospitalisatieverzekering van hun cliënt, geven geen financieel overzicht of vragen een extra vergoeding bij overleg.

Collectieve schuldbemiddeling
De collectieve schuldbemiddeling kampt niet alleen met lange wachtlijsten, ook aan de kwaliteit schort er heel wat. Vooral wanneer de schuldenaar een advocaat als schuldbemiddelaar krijgt aangesteld, loopt er heel wat mis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum Kauwenberg, een vereniging waar armen in Antwerpen het woord nemen. Die bracht twee jaar lang de knelpunten van de collectieve schuldbemiddeling in kaart, op basis van gesprekken met schuldenaars.

Deontologische code
Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling vraagt, samen met het Centrum Kauwenberg, dat de advocaten een uitgebreide vorming krijgen met aandacht voor de leefwereld van mensen in armoede. Het wil ook dat de advocaten een deontologische code opstellen met regels over hoe ze hun rol als schuldbemiddelaar moeten spelen. De Orde van Vlaamse Balies zegt dat rechters nu al vrij hoge eisen stellen aan advocaten die als schuldbemiddelaar optreden. (belga/tdb)