Advocaat: "Jacky Labaere is geen moordenaar"

Speurders zochten ruim een week geleden langs het kanaal in Roeselare naar de hakbijl en het kapmes dat gebruikt is tijdens de dodelijke raid van de RAW13-bende in Torhout. Beschuldigde Jacky Labaere (inzet) werd ter plaatse gebracht. De zoekactie leverde echter niets op.
Henk Deleu Speurders zochten ruim een week geleden langs het kanaal in Roeselare naar de hakbijl en het kapmes dat gebruikt is tijdens de dodelijke raid van de RAW13-bende in Torhout. Beschuldigde Jacky Labaere (inzet) werd ter plaatse gebracht. De zoekactie leverde echter niets op.
Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 heeft meester Nadia Lorenzetti gevraagd om Jacky Labaere (42) enkel schuldig te bevinden aan de opzettelijke slagen en verwondingen op Karim M'Hedhebi (40). Voor mededaderschap aan de moord op Jeroen Balloey (21) en de moordpoging op Christophe Decoene (49) vroeg de verdediging de vrijspraak.

Meester Lorenzetti vroeg aan de jury om tijdens de beraadslaging geen rekening te houden met de persoonlijkheid van Jacky Labaere. "De vraag of u hem een sympathieke kerel vindt, of de mogelijke straf, speelt geen enkele rol. Ook het leed en het verdriet van de slachtoffers moet u even uitschakelen. Jacky is niet de slimste, niet de meest welbespraakte en hij heeft veel fouten gemaakt. Maar Jacky Labaere is geen moordenaar."

De verdediging merkte op dat de portiers van de Apropoo actief op zoek waren naar een confrontatie met RAW13. "Toch spreekt Jacky nog nietsvermoedend af om in Torhout iets te drinken met Kimberley. Ik geloof nooit dat hij dat zou doen als hij wist dat het daar een slachtpartij zou worden." Labaere kwam met zijn pick-up als eerste aan bij café Apropoo. "Nietsvermoedend stapt hij uit. Hij wordt bekogeld en grijpt in een reflex naar de messen. Dat is een kapitale fout, dat beseffen we."

Ik geloof nooit dat hij zou afspreken met Kimberley als hij wist dat het daar een slachtpartij zou worden

JVK

Camerabeelden

Karim M'Hedhebi (foto) kreeg in totaal zeven messteken te verwerken, waarvan Labaere er twee heeft toegeven. "Op camerabeelden is het heel duidelijk dat iemand met een bleke T-shirt, een wijde broek en een kaal hoofd hem achtervolgde. Die twee levensbedreigende verwondingen onder de rechteroksel moeten dus van Kevin Derveaux geweest zijn, dat was ook de conclusie van de reconstructie."

Ook uit de gebruikte wapens blijkt volgens meester Lorenzetti geen intentie tot doden. "Als dat zijn bedoeling was geweest, dan waren er meer slachtoffers gevallen. Dat garandeer ik u. Volgens verschillende getuigen stond hij te zwaaien met de wapens boven zijn hoofd, hij is er niet als een halve gek op afgestormd. Bovendien heeft hij de messen niet zelf meegenomen uit Lichtervelde."

Labaere staat ook terecht als mededader aan de moord op Jeroen Balloey en de moordpoging op Christophe Decoene. "Uit geen enkel element blijkt dat Jacky daar rechtstreeks aan heeft meegewerkt. Jacky wist voordien niet dat Derveaux een mes had meegenomen. De spijtige confrontatie met Jeroen Balloey heeft hij zelfs nooit gezien."

Als de jury het pleidooi van de verdediging volgt, riskeert Jacky Labaere maximum vijf jaar cel.

Deze namiddag komen de advocaten van Robin Van Bossuyt aan het woord.

Als het zijn bedoeling was geweest om te doden, dan waren er meer slachtoffers gevallen. Dat garandeer ik u

Jeroen Balloey kwam om bij de raid.
Henk Deleu Jeroen Balloey kwam om bij de raid.