Advocaat familie Tine Nys lid van commissie die euthanasie goedkeurde

Meester Fernand Keuleneer.
Photo News Meester Fernand Keuleneer.
Lichte zenuwachtigheid gisteren aan het slot van het getuigenis van Wim Distelmans op het euthanasieproces. De getuige was en is covoorzitter van de evaluatiecommissie die er na de uitvoering van een euthanasie moet op toezien of deze correct werd uitgevoerd.

Na de levensbeëindiging van Tine Nys gaf de evaluatiecommissie die goedkeuring. Jef Vermassen, advocaat van Godelieve T., wilde van Distelmans weten wie er allemaal aanwezig was, toen. Distelmans liet in het rijtje ook de naam van Fernand Keuleneer vallen, de advocaat van de zussen en de broer van Tine Nys. Hij was van 2002 tot en met 2012 plaatsvervangend lid van de evaluatiecommissie. En hij was inderdaad aanwezig bij de beraadslaging. Maar hij had daar als plaatsvervangend lid geen stemrecht. Voorzitter Minnaert - lichtjes bleek om de neus - sloot het incident en meteen ook de zitting. "U kan zich bij de bevoegde organen inlichten over de gevolgen hiervan", sprak hij tot de andere procespartijen. Walter Van Steenbrugge kondigde aan dat hij de stafhouder zal raadplegen. 

Tijdens de discussie was er niemand die ernstig geloofde dat de advocaten van de verdediging nog niet eerder op de hoogte waren van de toenmalige samenstelling van de euthanasiecommissie, die met een eenvoudige opzoeking in het Staatsblad beschikbaar is. Keuleneer deed het incident na de zitting af als “een storm in een glas water” en stelde dat de informatie al lang publiek was. Tijdens de rest van het proces zal blijken welke gevolgen het incident zal hebben voor de geloofwaardigheid van de partijen.

LEES OOK. Professor Wim Distelmans op euthanasieproces: “Ik begrijp echt niet wat die artsen hier zitten te doen”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Etienne De Bondt

    Er zit een serieus reukje aan dit proces om niet te zeggen dat het stinkt. Mensen worden voor de kar van bepaalde partijen, al of niet politiek, gespannen om het debat rond euthanasie terug te openen. En dan de pers die alles nog wat opklopt en ge hebt een mega proces waar alleen de advocaten beter van worden, en waar het menselijk leed op de tweede plaats komt.

  • Henri MERTENS

    Als hij geen stemrecht heeft in die commissie, wat zit hij daar dan te doen? Waarschijnlijk een zitpenning opstrijken

  • Marc Geerts

    Wanneer komt er van dit circus een film uit ?