Advocaat: "Deze faux-pas is Jejoen vergeven"

Dimitri Bontinck tevreden, maar wil politiebescherming

Kris Luyckx.
AP Kris Luyckx.
Kris Luyckx, de advocaat van Jejoen Bontinck, reageert tevreden op de straf van 40 maanden met uitstel die Jejoen Bontinck heeft gekregen voor zijn rol in Syrië. "Ik denk dat Jejoen heel tevreden is. Het is een evenwichtig vonnis, ik ga adviseren geen hoger beroep aan te tekenen."

"Het is duidelijk geworden dat hij geïndoctrineerd is", zegt Luykx, "en dat hij zo dus ook als slachtoffer werd erkend, zeker ook door de gevangenneming die hij onderging. Hij heeft een veroordeling, maar dat had ik verwacht en is logisch gezien de voorgeschiedenis. Het is logisch dat men hem niet kon loskoppelen van Sharia4Belgium. We hebben dat geprobeerd, maar de rechtbank ging daar niet op in. Met deze veroordeling kan ik echt leven. Ook Jejoen is heel tevreden en ik adviseer dan ook om niet in hoger beroep te gaan."

Volgens Luyckx volgde de rechtbank de visie dat Bontinck als "broze persoonlijkheid in de klauwen van Sharia4Belgium en van Belkacem" zat. "Men heeft heel goed ingezien dat hij in een verhaal terechtkwam waar hij als normale gast nooit in terecht kon komen. Deze faux-pas heeft men hem duidelijk vergeven en daardoor is er deze voorwaardelijke straf. Dit is een rugzak van veertig maanden die hij kan meenemen. Hij weet dat indien hij nog maar een halve voet verkeerd zet, hij meteen effectief de gevangenis ingaat. Vandaar dat dit een verstandige beslissing van de rechtbank is."

In verband met de verklaringen van Bontinck, die volgens Luyckx mee hebben geleid tot de veroordeling van zo'n 30 mensen, wil zijn advocaat in de komende dagen met de politie en het openbaar ministerie en de politie in gesprek gaan om te zien hoe de veiligheid van Bontinck kan worden gegarandeerd.

Luyckx liet zich ook uit over de huidige voorlopige hechtenis van Bontinck, in verband met de zaak rond het geweld tegenover zijn vriendin. "Hij zit ondertussen al bijna langer voor de 'catfight' met zijn vriendin vast dan voor wat hij in Syrië gedaan heeft. Wij hopen dat er deze week een beslissing komt en dat hij definitief naar huis kan gaan."

Met deze veroordeling kan ik echt leven. Ook Jejoen is heel tevreden en ik adviseer dan ook om niet in hoger beroep te gaan

Kris Luyckx

Dimitri Bontinck tevreden, maar wil bescherming

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen Bontinck, kan "perfect leven", met de uitkomst van de rechtszaak voor zijn zoon, die 40 maanden gevangenisstraf met uitstel kreeg. Hij spreekt wel van een symbooldossier, en eist verder dat de Belgische staat maatregelen neemt voor hun veiligheid.

"Ik ben een tevreden man en ben blij dat we dit eindelijk achter ons kunnen laten. Ook voor mijn zoon ben ik tevreden. We hebben geen reden tot klagen", stelt vader Bontinck. "Dit is een opluchting, 40 maanden voorwaardelijk, daar kan ik perfect mee leven. Ik had liever opschorting gehad, maar men weet dat dit is een symbolisch dossier is in het kader van de Syriëpolemiek."

Dat de andere beklaagden effectieve straffen tot vijftien jaar kregen, vindt hij terecht. "Als men onze jongeren ronselt om ze naar conflictgebeieden te sturen, zo'n mensen kunnen niet zwaar genoeg worden gestraft", klinkt het.

Hij roept de Belgische staat verder op tot het nemen van veiligheidsmaatregelen, na de belangrijke getuigenis van Jejoen Bontinck. "U hebt gezien dat gans het vonnis van de rechter op veel verklaringen van Jejoen is gebaseerd. Vermoedelijk zullen daar bedreigingen uit volgen, een logisch gevolg. Ik vind het niet kunnen dat het kroongetuige van het Hells Angelsproces een nieuwe identiteit kreeg met zijn familie, en dat ze levenslang gefinancierd door Belgische staat elders kunnen gaan leven, en wij niet. Het is aan het federaal parket om daar over te oordelen. Maar er is geen ander perspectief."

Dimitri Bontinck blijft erbij dat Jejoen niet uit vrije wil is gegaan, en noemt een dergelijke conclusie schandalig. "Ik zal mijn conclusies nooit wijzigen dat het om een sekte gaat. Het gaat over godsdienstwaanzin, in de naam van religie."

Ik vind het niet kunnen dat het kroongetuige van het Hells Angelsproces een nieuwe identiteit kreeg met zijn familie, en dat ze levenslang gefinancierd door Belgische staat elders kunnen gaan leven, en wij niet

Dimitri Bontinck
BELGA