Adviesraad wil leeftijdsgrens voor rookverbod in wagen optrekken naar 18 jaar

iStock
Dat de Vlaams regering roken in de wagen in het bijzijn van kinderen wil verbieden, is een goede zaak. Maar omdat de regeling alle minderjarigen moet beschermen, zou de regering de voorziene leeftijdsgrens voor die kinderen moeten optrekken van 16 jaar naar 18 jaar. Dat zegt de Strategische Adviesraad voor het Welzijns-, Gezondheids-, en Gezinsbeleid (SAR WGG) in een advies aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert binnenkort in Vlaanderen een boete tot 1.000 euro. Het verbod geldt voor roken in de wagen in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar.

Volgens de SAR WGG, de raad die de Vlaamse regering adviseert op het vlak van welzijn en gezondheid, is het geplande rookverbod zeker een goede zaak. "Aangezien roken in de auto zeer hoge concentraties van schadelijke chemische stoffen veroorzaakt, vindt de raad het rookverbod in voertuigen in het bijzijn van minderjarigen een logische uitbreiding van het huidige beleid, dat roken verbiedt op openbare plaatsen, de werkplek en in horecazaken".

Maar de raad heeft wel vragen bij de leeftijdsgrens van 16 jaar. Het is voor de raad niet helemaal duidelijk waarom de lat op 16 jaar gelegd wordt. "Hoewel de negatieve effecten op de gezondheid en de ontwikkeling het grootst zijn bij kinderen tot 16 jaar, blijft er ook na die leeftijd een belangrijke negatieve impact bestaan", stelt de raad. Daar vraagt de adviesraad ook aan de regering om de leeftijdsgrens op 18 jaar te brengen. "Immers, de gezondheid van alle minderjarigen verdient bescherming tegen de schadelijke gevolgen van passief roken".
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yourie Man

  Waarom niet intoxicatie van drank beboeten met 1000 euro, is minstens zo gevaarlijk voor de mensen op straat en inzittenden ....! Met WK héél Belgie laten blazen, dat brengt pas op ... ! Want is alleen om geld te doen ...

 • Patje Piekniek

  Nog een verbod erbij ?Lees eens het artikel van JM Dedecker 8 juli Knack. Ik stik van de regelzucht. Jean Marie je bent niet alleen .

 • Gino Denil

  Een hoffelijke bestuurder rookt niet als hij passagiers mee heeft. Eigenlijk zou dat in dat geval altijd verboden moeten zijn aangezien je de gezondheid van je medereiziger schaadt.

 • Gillis Van Laethem

  Peuken uit auto gooien belasten , ok , persoon alleen in auto ook zwaar belasten vermits deze veelvoud vervuilt om alleen te rijden en voetgangers kinderen fietsers versmacht door egoïstische alleen te rijden.Zal lachen geblazen worden want dat zullen velen niet leuk vinden en toch verantwoord.

 • geert vingerhoets

  hebben die idioten echt niets beters te doen dan ons constant te pesten met nieuwe regeltjes laat ze eerst eens beginnen met bezuinigingen in eigen rangen en de corruptie aan te pakken en te bestraffen één job één loon