Adjudant na eigen onderzoek: "Intern controlesysteem van Defensie mogelijk gecorrumpeerd"

Beeld van de jobdag 'Defensie en Techniek' van Defensie afgelopen donderdag.
Photo News Beeld van de jobdag 'Defensie en Techniek' van Defensie afgelopen donderdag.
Door de hiërarchie en eigenbelangen is het interne controlesysteem van Defensie mogelijk "gecorrumpeerd". Dat is de conclusie van de masterthesis die Jimmy Van de Putte, adjudant bij de luchtcomponent, in 2017 al maakte aan de Antwerp Management School over mogelijke manipulatie van informatie binnen Defensie. Dat melden De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

Van de Putte, die al dertig jaar militair is, ging na hoe het gesteld is met de interne controle bij defensie. Niet goed, was de vaststelling. Tijdens zijn onderzoek voerde hij lange gesprekken met militairen in sleutelposities. "Eén controleur noemde het interne controlesysteem zelfs ronduit 'windowdressing'", zegt de adjudant. Hij concludeert dat "eigenbelang en carrièreplanning de grote boosdoeners zijn. De organisatiecultuur dwingt medewerkers ogenschijnlijk om het interne controlesysteem in zijn geheel te corrumperen."

Risico op manipulatie bij audits

De adjudant zegt dan ook dat er bij de audits in het dossier van de vervanging van de F-16's een risico op manipulatie bestaat, zelfs bij de externe audit van de Federale Interne Auditdienst (FIA). Die moest op korte tijd de reglementen en procedures binnen defensie bestuderen. "Vermoedelijk werden de federale auditeurs dus bijgestaan door militairen om hen wegwijs te maken. Wat ontegensprekelijk weer een risico op manipulatie betekent."




20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bavré

  Het lijkt mij weinig waarschijnlijk dat een Adjudant, zijn hiërarchische meerderen, dus officieren, gaat ondervragen.

 • Piet Vanzonhoven

  Van de Putte, die al dertig jaar militair is, kun je moeilijk een student zonder ervaring inzak het leger noemen van lersberghe. zoiets beweren getuigt van incompetentie of een gebrek aan begrijpend lezen? Officiele documenten? Dat vodje papier en daar gaat het nu net over die officiele gemanipuleerde officele documenten

 • Pascal Badts

  @Dirk de Bakker: respect dat die Adjudant ondanks zijn vaste benoeming de inzet tot zelfontplooiing doet en verder studeert. Binnen het militaire systeem zal hij toch nooit officier worden, zelfs niet als hij binnen 5 jaar 3 doctoraten heeft. Jij draait het om en maakt er een gefrustreerde onderofficier van. Ik vind uw reactie ongepast.

 • joseph charliers

  We zijn toch in België , men weet toch stilaan hoe het hier werkt in dit landje .

 • Danny Govaerts

  Hoe zat dat ook weer met dat leger en dat waterhoofd. Is het nu misschien de tijd gekomen om wat water af te laten.