ACW: "Geen staatshervorming die aan sociale zekerheid morrelt"

ACW-voorzitter Patrick Develtere, de opvolger van Jan Renders.
BELGA ACW-voorzitter Patrick Develtere, de opvolger van Jan Renders.
De christelijke arbeidersbeweging ACW verzet zich tegen een splitsing van de sociale zekerheid. Dat zei voorzitter Patrick Develtere vandaag op de nieuwjaarsreceptie.

Het ACW wil ook dat er een federale regering komt die de uitkeringen op het niveau van het Europees gemiddelde brengt. Daarvoor zou 1,25 miljard euro nodig zijn.

Simplistisch
De vakbond betwist niet dat er een staatshervorming moet komen, maar verzet zich tegen het "simplistische" idee dat die "automatisch" leidt tot beter bestuur, meer economische groei en een betere samenleving."Het doet denken aan sommige Afrikanen die verwachtten als blanke wakker te worden op de dag van de onafhankelijkheid". Na het afwijzen van de nota-Vande Lanotte gingen bij CD&V en N-VA stemmen op om de communautaire onderhandelingen te "versmallen" tot enkele thema's, bijvoorbeeld het werkgelegenheidsbeleid of de gezondheidszorg, die dan "dieper" uitgewerkt zouden worden.

"De uitdaging is niet om te verbreden of te verdiepen", speelde ACW-voorzitter Develtere hierop in, "wel om met visie en zin voor efficiëntie verder te werken aan de voorliggende schema's zodat we een beter beleid krijgen dat een gezonde economie en goed samenleven mogelijk maakt".

Geen splitsing
Een splitsing van de sociale zekerheid ziet het ACW niet zitten. "De sociale zekerheid is het fundament van dit huis en wie eraan morrelt, riskeert het hele huis te doen instorten. En je houdt het niet recht door dan de ene kamer wat meer geel en de andere wat meer oranje, rood of groen te schilderen", zei Develtere.

Besparingen
Het ACW herhaalt zijn pleidooi om, naast het communautaire, ook over het socio-economische te onderhandelen. Er staat ons land immers een immense besparingsoperatie te wachten. De christelijke arbeidersbeweging dringt er wel op aan dat de volgende federale regering rekening houdt met de gestegen armoede in ons land. Op enkele jaren tijd is het aantal Belgen dat onder de armoedegrens leeft gestegen van 10 naar 15 procent. "Honderdvijftienduizend mensen doen beroep op voedselbedeling. Vinden we dat normaal? ", vroeg Develtere zich af.

Om de laagste uitkeringen op het Europees minimum te brengen zou 1,25 miljard euro nodig zijn. "Het bedrag kan imponerend lijken, maar het is relatief weinig. Het is maar iets meer dan de last van de verhoogde spread met Duitsland. En het is minder dan we geïnvesteerd zouden hebben in het WK voetbal in 2018." (belga/ep)

 Het doet denken aan sommige Afrikanen die verwachtten als blanke wakker te worden op de dag van de onafhankelijkheid