ACV ziet te veel blauw in regeringsoverleg

Luc Cortebeeck.
UNKNOWN Luc Cortebeeck.

Het ACV ziet in het regeringsoverleg te veel blauwe accenten. De christelijke vakbond wil een voldoende sociale dimensie in het regeringsprogramma. "Wat we nu zien staat ons niet aan", aldus voorzitter Luc Cortebeeck. Die waarschuwde ook voor een "warme winter" in de bedrijven indien het niet tot een interprofessioneel akkoord komt, dat zich overigens "heel moeilijk" aankondigt.

Verontrust
De christelijke vakbond zette vandaag, na een algemene raad, haar eisen over het regeerprogramma opnieuw in de verf. Een jaar geleden, in aanloop naar de verkiezingen, maakte de vakbond al een memorandum op. Het ACV herhaalt dit nu. "Dit signaal is nodig. Wat we zien en wat we horen, stelt ons compleet niet gerust. Het verontrust ons", zegt Cortebeeck.

Want in de flarden over het regeringsoverleg die naar buiten komen via de media, hoort en ziet het ACV vooral een "liberale tekst", stelt Cortebeeck vast. Van het sociale ziet de vakbond heel weinig, en dat verontrust hen. De toevoeging van de PS bij oranje-blauw "zien en voelen we niet", dixit Cortebeeck.

Sociale zekerheid
De 'meetpunten' van het ACV zijn gekend. Bovenaan staat respect voor vrijheid van onderhandelen en actie, en respect voor de index. De vakbond ijvert voor meer en beter werk en opleiding en voor een versterking van de federale sociale zekerheid. De federale begroting dient versterkt, in plaats van opnieuw een financiële aderlating te moeten ondergaan.

Notionele intrestaftrek
Een ander stokpaardje van het ACV is de notionele intrestaftrek. De vakbond is niet tegen de maatregel, maar wil dat die effectief investeringen en banen opbrengt. Nieuw in vergelijking met het memorandum van 2007 is het koopkracht-dossier. De overheid moet de prijsstijgingen afremmen, aldus Claude Rolin, algemeen secretaris.

Speculatie voedingsproducten
De overheid, meer bepaald de Europese, moet haar verantwoordelijkheid opnemen tegen het gespeculeer op voedingsproducten, zoals graan. En de monopoliewinsten van de energieproducenten, zoals Electrabel, dienen afgeroomd, vindt het ACV. Andere eisen zijn een correcte inning van de belasting, geen tweede generatiepact en het federaal houden van de solidariteitsmechanismen. De vakbond zal niet aanvaarden dat het Europees debat over 'flexicurity' wordt misbruikt om de vaste contracten te flexibiliseren.

Kloof
Het ACV zal deze punten ook meenemen naar het interprofessioneel overleg van dit najaar. Overleg dat zich, opnieuw , "heel moeilijk" aankondigt, geeft Cortebeeck toe. Vooral de kloof tussen de tanende koopkracht en de groeiende bedrijfswinsten zorgt voor een 'malaise' bij de werknemers. Zonder akkoord op de interprofessionele onderhandelingstafel, dreigt het een "warme winter" te worden in de ondernemingen, waarschuwt de vakbond. "En we gaan dit niet tegenhouden", voegde Cortebeeck er aan toe.

Werkgeverspact
Over het werkgeverspact dat maandag werd afgesloten, zei het ACV dat de doelstelling -meer jobs- perfect is, maar de maatregelen daartoe niet. Het ACV vindt het te makkelijk om alle besparingen door te schuiven naar de regering en de werknemer, en vraagt een "offensievere" aanpak van de werkgevers, bijvoorbeeld over innovatie en opleiding. Een lichtpunt, vindt Cortebeeck, is de frase in het pact over de staatshervorming, met name dat de solidariteitsmechanismen moeten blijven bestaan. (belga/ka)