ACV tevreden met staking De Lijn, maar aanzegging blijft lopen

photo_news
De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten toont zich tevreden over de staking van vier dagen bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij, die vandaag afloopt. "Dinsdag rijden de bussen en trams zoals normaal", belooft nationaal secretaris Jan Coolbrandt, maar hij waarschuwt tegelijkertijd dat "de actieaanzegging niet wordt ingetrokken zo lang de onderhandelingen geen akkoord opleveren".

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn voert sinds vrijdag en nog tot en met vanavond actie. Aanleiding zijn de cao-gesprekken bij de openbaarvervoermaatschappij. De bonden vragen de maximale opslag van 1,1 procent die de sociale partners op nationaal intersectoraal niveau onderhandeld hebben, maar de directie wil zo ver niet gaan.

Coolbrandt stelt vast dat de actiebereidheid bij het personeel de voorbije dagen groot was. Hij hoopt dat de directie het signaal heeft begrepen en dat de cao-onderhandelingen snel weer worden opgepikt. Dat zou deze week nog gebeuren.

Ondertussen blijft de actieaanzegging van kracht. "Dat wil niet zeggen dat we elk moment kunnen actievoeren", zegt Coolbrandt. "Maar als er geen onderhandelingen zouden volgen en als die niet snel tot resultaat zouden leiden, dan zijn acties mogelijk. Daarover zal steeds in gemeenschappelijk vakbondsfront beslist worden."

De staking leidde de voorbije dagen tot hinder op het hele net van De Lijn. De pendelbussen van en naar het muziekfestival Werchter reden wel zoals gepland.

Waar ondervindt u vandaag hinder? Ontdek het hier.